Britse regering gaf waarborg van 700 miljoen euro voor Ineos-ethaankraker in Antwerpen

INEOS in de Antwerpse haven. © Getty

De Britse regering heeft een waarborg van 600 miljoen pond (700 miljoen euro) gegeven voor de ethaankraker die de Britse chemiereus Ineos in de haven van Antwerpen bouwt. Dat schrijft The Guardian en wordt bevestigd door Ineos.

De waarborg (geen subsidie, red.) zou volgens Ineos al zijn toegekend in 2022. Details over de financiële steun zouden echter pas naar boven zijn gekomen doordat klimaatorganisaties de kraker alsnog juridisch proberen tegen te houden.

Op 21 februari meldden een tiental milieuorganisaties dat ze een nieuwe rechtszaak hadden aangespannen tegen de Vlaamse overheid, die het bouwen van de kraker vergunde.  Klimaatorganisaties klagen aan dat de kraker, die een basisproduct voor plastic zal maken, werkt op fossiele brandstoffen. De Port of Antwerp-Bruges en Ineos hameren er dan weer op dat de kraker de meest milieuvriendelijke in zijn soort is, en bovendien een gigantische investering in de noodlijdende chemische sector. Na Texas heeft Antwerpen de grootste chemische cluster ter wereld. 

‘Nu is onthuld dat de (Britse, red.) regering opnieuw klimaatmaatregelen in het buitenland ondermijnt, door meer dan een half miljard pond steun te geven aan een enorm fossielebrandstofproject in Antwerpen dat op ongekende schaal plastic zal produceren’, zegt advocaat Sam Hunter Jones van klimaatorganisatie Climate Earth. ‘Het verbieden van plastic rietjes is slechts een afleiding als je Europa’s grootste plasticfabriek steunt, die zal leiden tot decennia van onomkeerbare vervuiling.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content