Afval Mount Everest wordt kunst

© AFP

In Nepal maken kunstenaars sculpturen met de tonnen afval die van de Mount Everest afkomstig zijn. Ze willen zo aandacht vragen voor het afvalprobleem op de hoogste berg ter wereld.

Na decennia van expedities ligt de Mount Everest bezaaid met meer dan 40 ton roestige zuurstoftanks, gasflessen, gebroken tentpalen en zelfs een helikopterwrak. In twee expedities, in 2011 en 2012, zwoegden 65 dragers en 75 jaks om meer dan 8 ton van het afval naar beneden te dragen.

Een deel van de rommel kwam terecht bij de Art Club Nepal, waar vijftien kunstenaars er sculpturen mee hebben gemaakt. Ze stellen hun werken tentoon in de hoofdstad Kathmandu. Er is onder meer een windspel van oude tentpalen en een beeltenis van de god Ganesh waar onderdelen van het helikopterwrak in zijn verwerkt.

De kunstenaars hopen genoeg geld bijeen te krijgen om de sculpturen op termijn in de regio rond de Everest te kunnen plaatsen, idealiter zelfs langs de trek- en klimroutes die naar de Everest leiden. Op die manier willen ze klimmers en omwonenden bewust maken van het groeiende probleem. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content