Abnormaal veel onweersdagen in oktober

Onweer in België © BELGA

Oktober 2013 gaat de klimatologische geschiedenis in met twee ‘zeer abnormale’ weerparameters. Het onweerde veel meer dan gebruikelijk en de gemiddelde temperatuur lag een stuk hoger dan we gewend zijn.

Oktober 2013 gaat de klimatologische geschiedenis in met twee “zeer abnormale” weerparameters, de relatieve vochtigheid en het aantal onweersdagen, zo heeft het KMI gemeld in zijn klimatologisch overzicht voor Ukkel.

Er waren afgelopen maand tien onweersdagen, wat “zeer abnormaal” is of een verschijnsel dat gemiddeld één keer wordt bereikt of overtroffen in tien jaar. Daarmee is het record van 1981 geëvenaard. Normaal zijn er in de de tiende maand van het jaar zes onweersdagen. De relatieve vochtigheid beliep 82 procent, wat eveneens “zeer abnormaal” laag is. De normale waarde is 85 procent.

Warmer

Met 12,8 graden was de gemiddelde temperatuur “abnormaal” hoog. Met deze term doelt het weerinstituut op een verschijnsel dat één keer bereikt of overtroffen in zes jaar. De normale waarde is 11,1 graden. Ook de gemiddelde minimumtemperatuur was met 9,5 graden “abnormaal” hoog. Normaal is dat 7,8 graden.

De andere parameters waren normaal zoals de gemiddelde maximumtemperatuur (16,3 graden), de 109,50 uur dat de zon scheen, de negentien neerslagdagen en het neerslagtotaal van 77,5 mm. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content