Aarde al 38 jaar op rij warmer dan gemiddeld

© EPA

Meerdere analyses gaven het al aan: 2014 was het warmste jaar sinds het begin van de metingen. Ook de NOAA heeft dat nu bevestigd. Al 38 jaar op rij is de aarde warmer dan gemiddeld, zegt de Amerikaanse klimaatdienst.

Enkele meteorologische diensten, zoals de Britse, hadden hun conclusies over 2014 al gepubliceerd. Nu bevestigen de zwaargewichten van de NOAA dat 2014 inderdaad het warmste jaar sinds het begin van de metingen was.

Die metingen begonnen in 1880. Dus de voorbije 135 jaar was het nooit warmer dan in 2014. Het jaargemiddelde lag 0,69 graden Celsius hoger dan het gemiddelde voor de twintigste eeuw (13,9 graden). “Daarbij werden de vorige records, van 2005 en 2010, makkelijk gebroken, met 0,04 graden”, zegt de NOAA op zijn website.

Negen van de tien warmste jaren allemaal in deze eeuw

Al sinds 1977 eindigt de wereldwijde temperatuur elk jaar boven het gemiddelde. Of hoe de aarde al 38 jaar op rij warmer is dan gemiddeld.

Negen van de tien warmste jaren sinds het begin van de metingen vonden allemaal plaats deze eeuw.

Ook de wereldwijde oceaantemperatuur was vorig jaar hoger dan ooit. Die lag 0,57 graden hoger dan het gemiddelde voor de twintigste eeuw (16,1 graden).

De NOAA beschikt over de grootste hoeveelheid klimaatgegevens ter wereld. (IPS/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content