’90 procent van zeevogels eet plastic – steeds meer vogels gaan ervan dood’

Albatrossen in de Stille Oceaan © REUTERS

Over heel de wereld sterven steeds meer zeevogels door het opeten van plastic. Albatrossen, stormvogels of pinguïns verwarren kleurrijk plastic met garnalen of krill.

Dat blijkt uit een studie die de Amerikaanse National Academy of Sciences maandag publiceerde.

De onderzoekers zien een steil opwaartse curve. In 1960 had nog minder dan 5 procent van de zeevogels met plastic te maken. Momenteel heeft 90 procent van de zeevogels al plastic gegeten. Tegen 2050 zal 99 procent van alle zeevogels plastic gegeten hebben.

De oorzaak is, voorspelbaar genoeg, de toenemende vervuiling met plastic. De productie van plastic verdubbelt om de 11 jaar, en de vervuiling gaat navenant. In bepaalde gebieden worden momenteel 580.000 stukken plastic geteld in een vierkante kilometer oceaan.

Tandenborstel

Vogels gaan vooral voor de meer gekleurde resten plastic, zoals strandslippers, waterflessen, resten van ballonnen, maar ook weggegooide tandenborstels of aanstekers zijn al in de spijsverteringssystemen van overleden jonge albatrossen teruggevonden.

Onderzoeker Chris Wilcox pleit voor een meer efficiënte aanpak van het afval. “Tussen 2015 en 2026 zal evenveel plastic geproduceerd worden als tot op vandaag is geproduceerd”.

Dit jaar zal de productie, volgens de studie, 300 miljoen ton bedragen, waarvan bij ongewijzigd beleid 7 miljoen in de oceanen zal belanden.

De inname van plastic door vogels is, enigszins verrassend, het ergst in de buurt van Antarctica en in de zuidelijke zeeën. De Tasmaanse Zee, tussen Australië en Nieuw-Zeeland, is er het allerergst aan toe, maar ook de zeeën bij Chili en Zuid-Afrika tonen zware plastic-sterfte bij vogels. De onderzoekers hadden de grootste schade verwacht in de buurt van Californië en Hawaï, waar veel plastic-vervuiling is. Ook daar is de ravage toegenomen, maar minder dan in de zuidelijke gebieden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content