21.000 planten en dieren dreigen uit te sterven

Wereldwijd worden 20.934 planten- en diersoorten met uitsterven bedreigd.

Wereldwijd worden bijna 21.000 soorten planten en dieren met uitsterving bedreigd. Dat constateert de Internationale Natuurorganisatie IUCN.

Het IUCN brengt jaarlijks een Rode Lijst uit met bedreigde soorten. Sinds de vorige editie zijn er ruim 1000 bedreigde soorten bijgekomen. Drie diersoorten zijn uitgestorven: tandkarper, een specifiek soort hagedis en een zoetwatergarnaal.

In totaal bracht de organisatie ongeveer 70.000 species in kaart. Daarvan zijn er 799 uitgestorven en komen er 61 niet meer in het wild voor. Het verlies van de leefomgeving vormt de belangrijkste oorzaak voor de verdwijning. Maar ook illegale jacht, vervuiling en de klimaatsverandering bedreigen de planten en dieren.

Indische bruinvis

De onderzoekers maken zich specifieke zorgen over de toekomst van de Indische bruinvis. De bruinvis leeft in binnenwateren in China, maar heeft erg te leiden onder watervervuiling, illegale visvangst, en het toenemende vrachtverkeer op de Yangtze-rivier.

De onderzoekers slaan daarnaast alarm over coniferen. Een derde van alle coniferen wordt volgens hen bedreigd. De redenen daarvoor zijn uiteenlopend. In Californië wordt een soort bedreigd door wilde geiten en bacteriën, in het noorden van Afrika heeft de conifeer last van uitgeputte landbouwgrond. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content