16 tips van weerman Frank Deboosere tegen klimaatopwarming

Klimaatopwarming © Reuters

Volgens vrt-weerman Frank Deboosere moet de klimaatopwarming dringend in een positief daglicht worden geplaatst. ‘Ik wil af van het geitenwollensokken-imago. Deze 16 tips zijn erg eenvoudig toe te passen en besparen u tegelijkertijd heel wat geld.’

Vrt-weerman Frank Deboosere fietst zelf al jaren naar het werk, eet dolgraag vergeten groenten en doet overal spontaan het licht uit. “Rekening houden met het klimaat, kan echt zo simpel zijn”, vertelt Deboosere aan Knack.be. “Al ben ik zelf ook geen ‘heilige’, zo heb ik vier kinderen en eet ik nu en dan een stukje vlees.”

1. Schakel elektrische toestellen uit

“Thuis schakelen mensen het licht en hun elektrisch apparaten al veelvuldig uit, maar ook op het werk moet dit een gewoonte worden. Het is niet omdat de baas betaalt, dat we daarom elektriciteit moeten verspillen. Lichten dimmen en apparaten uitzetten, zou overal een simpele reflex moeten zijn.”

2. Ga eens op reis in eigen land

Volgens de weerman was dit tientallen jaren geleden nog de normaalste zaak. “Het lijkt nu wel hoe verder de reis, hoe beter. Toch heb ik in eigen land al zoveel moois ontdekt. In België zijn zoveel onbekende plekjes, die zich perfect lenen voor een tripje in eigen land.” En als je dan toch naar de buurlanden reist, raadt Deboosere aan om de trein te nemen in plaats van de auto.

3. Er is dikwijls een alternatief voor de stroomverslindende droogkast

“Mensen gebruiken hun droogkast uit gewoonte, maar eigenlijk is het weer vaak goed genoeg om wasgoed buiten te laten de drogen. Zeker de lente leent zich daar perfect toe. De luchtvochtigheid is dan laag en het is niet te koud.”

4. Wees zuinig met water

“Water is een enorm kostbaar goed. Ook in de toekomt zal de prijs alleen maar toenemen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat we niet morsen en verspillen.”

5. Ontdooi geregeld de diepvriezer

“Net zoals een droogkast, verslindt een oude diepvries erg veel energie.

6. Vermijd het gebruik van airco

Volgens Deboosere bestaan er een heleboel natuurlijke manieren om af te koelen. “Zoek bijvoorbeeld een bos op tijdens periodes van hitte.”

7. Eet meer seizoensgroenten en fruit, en zeker niet te veel vlees

Met deze tip geeft Deboosere opnieuw aan dat een radicale ommezwaai niet nodig is. “Ik eet ook af en toe vlees, maar niet te veel. Want de kweek van vlees is erg intensief en zorgt voor een grote methaanuitstoot.”

“Seizoens- en vergeten groenten op het menu zetten, geeft koken een leuke extra dimensie. ”

8. Gebruik groene stroom

9. Er zijn alternatieven voor de auto

“Oké met het openbaar vervoer raak je niet overal, en de kans op een trein die te laat komt, bestaat”, geeft Deboosere toe. “Maar met de wagen rijden is ook niet steeds rozengeur en maneschijn. Ongelukken en daarmee samenhangende files zijn onvoorspelbaar en brengen heel wat stress mee.”

10. Toch een auto? Rij dan rustig en doe aan carpooling

“Bij goed weer sta ik er steeds weer van versteld, dat iedereen op hetzelfde tijdstip naar de kust rijdt. Mijn tip: vertrek om zes uur ’s ochtends, dan sta je niet in de file én kan je genieten van een extra lange dag aan de kust.”

Wanneer er file ontstaat, vindt Deboosere blokrijden een goede oplossing. “Auto’s verbruiken minder als ze aan een constante snelheid kunnen doorrijden.”

11. Gebruik spaarlampen

16 tips van weerman Frank Deboosere tegen klimaatopwarming

12. Zet de thermostaat een graadje lager

“Deze tip is voor veel mensen gekend, toch vergeten velen dit te doen. Nochtans levert een graadje minder, al vlug een besparing van 6 tot 7 procent op. Zeker met de crisis in Oekraïne is het geen slecht idee om zuinig om te gaan met gas.”

13. Isoleer, isoleer en isoleer

“Op deze tip krijg ik geregeld reactie: ‘En wie gaat dat betalen?’, klinkt het dan. Maar een geïsoleerd huis verdient zichzelf snel terug. De Vlaamse overheid moet het gebruik van premies dan ook blijven aanmoedigen.”

14. Neem de fiets

“In België regent heus niet zo veel”, stelt Deboosere. “Mensen gebruiken het weer vaak als excuus om de fiets te laten staan, maar dat is nergens voor nodig.” Fietsen heeft voor Deboosere heel wat bijkomende voordelen, buiten goed voor het klimaat. “Sinds ik dagelijks met de fiets naar het werk ga, ben ik veel minder ziek”, klinkt het. “Ook het sociale contact mag je niet onderschatten. Als je in de wagen zit, maak je niet spontaan een praatje, op de fiets gebeurt dat wel.”

15. Streef naar maximaal 2 kinderen per gezin

“Zelf heb ik vier kinderen, dus hier ga ik over de ‘schreef’.” Voor Deboosere geldt deze tip dan ook voornamelijk voor ontwikkelingslanden. “In het Westen zien we een stagnering of daling van de bevolking, maar in de ontwikkelingslanden neemt de bevolking nog fors toe.” Deboosere vindt dat we de intellectuele eerlijkheid moeten hebben om te durven toegeven dat het krijgen van teveel kinderen nefast is voor de planeet.

16. Recycleer en reduceer

“Het is belangrijk dat we nadenken over onze aankopen. In plaats van te ‘consumeren, moeten we ‘consuminderen’.”

(AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content