Michel springt over De Wever in nieuwe peiling

Charles Michel © EPA

Een jaar na zijn aantreden als premier lijkt Charles Michel steeds meer aan populariteit te winnen in Vlaanderen. In De Grote Peiling van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws springt de Franstalige liberaal over N-VA-voorzitter Bart De Wever naar de tweede plaats. Voorts blijkt dat vooral Vlaams Belang profiteert van het verlies van de regeringspartijen.

Maggie De Block blijft met een score van 65 procent de populairste politica van het land, maar met 61 procent komt Charles Michel snel dichterbij. De eerste minister won zes procent sinds de vorige bevraging eind april. Bart De Wever wordt met 56 procent terugverwezen naar de derde plaats in de ranking.

Opmerkelijk is dat Michel in Wallonië niet eens de top drie haalt. De Block blijft daar numero uno.

Onder de Vlaamse partijen blijft N-VA met voorsprong de grootste. N-VA komt uit op 28,8 procent: een lichte stijging in vergelijking met de vorige bevraging (28,3 pct), maar nog steeds een daling met 3,6 procent in vergelijking met de verkiezingen van vorig jaar (32,4 pct).

Coalitiepartner CD&V maakt de grootste sprong voorwaarts. De christendemocraten springen van 15,8 naar 17,8 procent. Ze blijven nog wel één procent onder het verkiezingsresultaat. Open Vld tenslotte moet opnieuw inboeten en strandt op 12,5 procent, terwijl de liberalen bij de vorige peiling nog 14,0 procent en bij de verkiezingen nog 15,5 procent haalden.

In vergelijking met de laatste peiling moeten de linkse oppositiepartijen terrein prijsgeven. Sp.a komt uit op 14,5 procent (tegen 15,6 pct in april) en Groen op 9,0 procent (tegen 10,7 pct). In vergelijking met hun verkiezingsresultaat gaan de twee partijen er wel nog steeds lichtjes op vooruit.

PVDA stijgt van 3,2 pct in april naar 4,1 pct, maar de grootste winnaar op de oppositiebanken is Vlaams Belang, dat opnieuw 2,5 procent winst boekt en uitkomt op 10,5 procent. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met het verkiezingsresultaat van 2015.

Een vertaling van de resultaten van de peiling naar de zetelverdeling in het federale parlement leert dat de meerderheidspartijen in totaal acht zetels verliezen: N-VA (-5), Open Vld (-2) en MR (-1). CD&V houdt als enige stand. Vlaams Belang krijgt er vijf zetels bij, Groen en Ecolo zouden elk één zetel winnen en voor sp.a zou er niets veranderen. Aan Franstalige zijde verliest PS 3 zetels, PTB-GO! en PTB*PVDA winnen respectievelijk 2 en 1 zetel.

De peiling is uitgevoerd door onderzoeksinstituut Ipsos bij 2.571 respondenten (1.017 in Wallonië, 1.030 in Vlaanderen en 524 in de negentien Brusselse gemeenten). De interviews vonden plaats tussen 28 september en 4 oktober 2015. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent in Vlaanderen en Wallonië en 4,3 procent in Brussel.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

In Franstalig België werd ook een peiling gehouden door Le Soir en RTL:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content