Koen Meulenaere

Michel Jordens

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

De VRT-nieuwsdienst bestaat uit immorele sensatiezoekers en criminelen.

Is uw dienaar aan het woord, die zich voor de zoveelste keer opwindt? Nee, Michel Jordens, voorzitter van het assisenhof. Weliswaar dat van Tongeren, de stad van P. Potager en G. Potagère, en van Ambiorix, maar hoe dan ook een assisenhofvoorzitter. En dat zijn toch geen ijlhoofden, zeker niet na het emeritaat van Edwin Van Fraechem.

Michel Jordens liet het niet bij zijn terechte oordeel alleen, hij gooide de VRT-ploeg stante pede de rechtszaal uit, een voorbeeld dat navolging verdient. Temeer daar Pol Deltour, de secretaris van de Sint-Hypocritusgilde, dat is onze persbond, kwam blazen dat dit absoluut niet kon. Daarmee was de laatste twijfelaar overtuigd van het tegendeel.

Pol Deltour is verantwoordelijk voor De Journalist, het oneerlijkste blad dat in Vlaanderen wordt uitgegeven. Spijkerde Siegfried Bracke aan de schandpaal omdat hij als redacteur van de openbare omroep diensten had bewezen aan een politieke partij, en zweeg in alle talen over zijn eigen voorzitter, de karmeliet Marc Van de Looverbosch, die als redacteur van precies dezelfde omroep precies hetzelfde heeft gedaan, maar dan voor een andere partij. Dan heb je het recht van spreken verloren.

Voorzitter Jordens, wiens naam niet dan met eerbied zal worden uitgesproken, nam het niet dat de VRT foto’s van een huiszoeking bij Ronald Janssen in het middagjournaal had uitgezonden. En dat in het zevenuurjournaal nog eens overdeed, hoewel ze op dat moment al uit het justitiepaleis was verjaagd. Foto’s van een huiszoeking, ja maar, waar eindigt dat? Tijdens de perquisitie zelf hadden ze al met een helikopter boven het dak van de doorzochte woning gecirkeld. Letterlijk als aasgieren. Zo diep is geen enkele Britse tabloid ooit gezakt.

Geen student communicatiewetenschappen zal nog een eindwerk indienen over sensatiejournalistiek zonder te zijn aangelopen bij de Reyerslaan 42. Met Michel Jordens heeft nu eindelijk iemand de moed gehad om dat ook openlijk te zeggen. Naast uw dienaar vanzelfsprekend, maar die kan niet blijven in zijn eentje in de woestijn roepen.

Sinds Leo Stoops om gezondheidsredenen verplicht is de teugels van de crimicel bij de VRT wat losser te laten, is daar alle rede zoek. En het zijn allemaal vrouwen. Leo zou het niet anders willen, maar hij is er nu in zekere zin het slachtoffer van. Rechter Jordens liet uitschijnen dat de VRT voor haar drang naar sensatie betaald had, hij sprak over 25.000 tot 50.000 euro, bijna zoveel als wat Lutin Mary elke maand ging opeten, maar de werkelijkheid is anders.

Leo Stoops was tijdens de bewuste huiszoeking bij Ronald Janssen namelijk persoonlijk aanwezig, zoals hij dat bij alle ophefmakende onderzoeken graag doet. ‘Je krijgt een beter beeld van de zaak voor als je niet alleen informatie maar ook duiding moet verstrekken’, schijnt hij ooit te hebben verteld aan een tapkast. De vorige zin mag in zijn twee betekenissen worden begrepen. Eén: Leo stond aan een tapkast. Twee: hij vertelde het aan de tapkast, want niemand anders luisterde nog.

Die dag in Loksbergen had hij trouwens met zijn vrienden niet om één maar om drie bakken Duvel gewed dat hij het college van hoofdredacteurs zo zot zou krijgen om hem niet alleen met een camera van op de grond maar ook vanuit een helikopter te filmen. Dat geloofde niemand, ook de door scha en schande voorzichtig geworden vrienden van Leo niet. Ze namen de uitdaging aan. Dezelfde avond, een uurtje na Het Journaal, trok Leo het eerste van 72 flesjes Duvel open.

Alle foto’s van het onderzoek bij Janssen stonden op zijn computer op de VRT-redactie. Het was niet zijn bedoeling dat die zouden worden uitgezonden, toch niet zonder dat daar een andere weddenschap tegenover stond, maar sinds de crimivrouwen zijn paswoord hebben achterhaald (lewapiti/monique), hacken ze naar hartenlust de computer van hun leider. En zo is het gegaan, met die foto’s. Vrouwen zijn de ondergang van de man, Adam was de eerste die het moest ondervinden. Maar voor de rest had voorzitter Jordens 100 procent gelijk.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content