Michel in Bratislava: ‘Iedereen is het eens dat Europa een mooi project blijft, maar we moeten beter doen’

© REUTERS

Bratislava kan een “déclic” zijn voor de Europese Unie. Dat heeft premier Charles Michel vrijdag gezegd na afloop van het beraad van de Europese staatshoofden en regeringsleiders in de Slovaakse hoofdstad. Daar bezonnen de leiders zich over de impasse waarin het Europese project na de Brexit verzeild is geraakt.

Drie maand na het historische referendum in Groot-Brittannië heeft de top in Bratislava het Europese project uiteraard niet eensklaps uit de impasse gehaald. Maar “er was een déclic”, zo maakte Michel zich sterk. Rond de tafel bleek er volgens de eerste minister politieke wil om het immobilisme te overstijgen.

“Iedereen was er zich vandaag van bewust dat we meer rekening moeten houden met de realiteit in andere landen.” Veel concrete beslissingen kwamen in Bratislava nog niet uit de bus. Wel raakte bekend dat Europa 108 miljoen euro gaat vrijmaken voor de versterking van de Europese buitengrens in Bulgarije. “Bulgarije kan een zwak punt worden. We trekken lessen uit het verleden”, aldus Michel.

Volgens de premier kan een sterkere controle aan de buitengrenzen het explosieve debat over de opvang van vluchtelingen wat ontzenuwen. Het Europese spreidingsplan is een ware splijtzwam in het Europese debat. Oost-Europese landen nemen het niet dat ze verplicht worden om vluchtelingen op te nemen. “Dit was niet het centrale thema, maar we hebben erover gepraat. Het was een open en eerlijke discussie.” (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content