Michel alludeert op liberalen in deelstaatregeringen

Nu de liberalen in beeld komen om federaal mee te onderhandelen, rijst de vraag of ze ook zullen eisen om in de deelstaatregeringen opgenomen te worden.

MR-kopstuk Louis Michel zou het logisch vinden dat de liberalen nu bij de federale regeringsonderhandelingen worden betrokken, omdat zij als enigen tot nog toe werden genegeerd. Meteen insinueert hij ook dat de liberalen in geval van federale regeringsdeelname ook in de deelstaatregeringen zouden moeten worden opgenomen. Kort na de verkiezingen werden gesprekken opgestart met de zeven partijen die deel uitmaakten van de Vlaamse en Waalse regeringen. Zowel in Vlaanderen als Wallonië zitten de liberalen in de oppositie. Als argument om hen uit de federale onderhandelingen te houden, werd toen gezegd dat een coalitie die de afspiegeling zou zijn van de deelstaatregeringen zou zorgen voor meer samenhang.

Nu de liberalen in beeld komen om federaal mee te onderhandelen, vragen waarnemers zich af of ze ook zullen eisen om in de deelstaatregeringen opgenomen te worden.

“Zo bruusk ben ik niet”, zei Michel woensdag op de RTBF-radio. “Maar ik zie niet in waarom de logica van spiegelcoalities niet op zou gaan voor de liberalen”, voegde hij daaraan toe.

Liberaal?
Nu koning Albert II zijn consultaties van de partijvoorzitters heeft afgerond, is het wachten op een initiatief. Of dat er in de loop van woensdagnamiddag komt, is vooralsnog onduidelijk.

Voor het eerst sinds de verkiezingen van juni vorig jaar heeft de koning ook de voorzitters van Open VLD en MR ontvangen. Door sommige media worden Louis Michel en Didier Reynders genoemd als mogelijke nieuwe koninklijke gezanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content