Merkel meest geapprecieerde, Sarkozy minst populaire Europese leiders

Ze gaan dan wel door het leven als Merkozy, Merkel en Sarkozy worden niet evenveel gewaardeerd. Sarkozy is volgens een peiling de minst populaire Europese leider.

Van de leiders van de vijf belangrijkste Europese landen wordt de Duitse kanselier Angela Merkel door de Europese burgers het meest geapprecieerd. De Franse president Nicolas Sarkozy geldt als de minst populaire. Dat blijkt uit een internetpeiling die plaatsvond in Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Hoewel de tandem Sarkozy-Merkel, of Merkozy, een gelijkaardige bekendheid geniet in de vijf betrokken landen – respectievelijk 93 en 92 procent – heeft slechts 33 procent een positieve mening over Sarkozy en 58 procent een negatieve mening. Ook in eigen land ziet het er niet goed uit voor ‘Sarko’: de peilingen wijzen op een flinke nederlaag tegen de socialist François Hollande. In dat geval verlaat Sarkozy het politieke toneel.

De Duitse regeringsleidster ontlokt 50 procent van de respondenten een positieve mening en 41 procent een negatieve.

Mario Monti krijgt goede rating

De Britse premier David Cameron is gekend door 88 procent van de bevraagden. Er waren evenveel respondenten met een positief als een negatief gedacht over de Britse conservatief (44 procent).

Bij de nieuwkomers blijkt 74 procent de Italiaanse regeringschef Mario Monti te kennen en heeft 36 procent een positieve mening over hem. De Spanjaard Mariano Rajoy is met 63 procent de minst bekende van de vijf Europese leiders. Rajoy moet het ook stellen met amper 27 procent gunstige meningen en 34 procent negatieve opinies.

De enquête werd uitgevoerd door peilingsbureau BVA bij 4.217 personen van minstens vijftien jaar. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content