Duterte heeft dat gezegd aan reporters op de internationale luchthaven van Davao na zijn terugkeer uit Japan, zo melden lokale media.

'Ik hoorde een stem die me beval met vloeken of dat anders het vliegtuig zou neerstorten. Dus ik beloofde om te stoppen. En een belofte aan God is een belofte aan het volk'.

Schelden

Duterte, bijgenaamd 'Duterte Harry' en ook 'de Filipijnse Donald Trump', won in mei met gemak de presidentsverkiezingen, onder andere met de belofte om (drugs)criminelen te executeren.

In de eerste maanden van zijn ambtstermijn haalde hij meermaals de hoofdlijnen van het wereldnieuws door wereldleiders uit te schelden. Zo noemde hij de Amerikaanse president Barack Obama en paus Franciscus een 'hoerenzoon'. Ook vergeleek hij zichzelf met Adolf Hitler en diens Jodenvervolging, omdat hij 'met plezier drie miljoen drugsverslaafden zou vermoorden'.

Al die uitspraken waren reacties op de kritiek van het Westen op zijn omstreden war on drugs, waarbij al duizenden vermeende druggebruikers en -dealers zonder proces zijn gedood door politieagenten of burgerwachten. (KVDA)