Dutert hoopt naar eigen zeggen zoveel drugsverslaafden te vermoorden als Hitler Joden. 'Hitler vermoordde drie miljoen Joden. Nu zijn er drie miljoen drugsverslaafden (in de Filipijnen) en ik zal ze met plezier afslachten', zei Duterte in zijn thuisstad Davao na zijn terugkeer van een bezoek aan Vietnam. Dat meldt persagentschap AFP.

In totaal werden tijdens de Tweede Wereldoorlog minstens zes miljoen Joden en andere minderheden vermoord door de nazi's.

Vermoorden

Duterte haalde ook uit naar de Verenigde Staten en de Europese Unie, die 'hypocriet' zijn in hun kritiek op zijn aanpak van drugscriminaliteit.

Duterte, bijgenaamd 'Duterte Harry' en ook 'de Filipijnse Donald Trump', won in mei met gemak de presidentsverkiezingen, onder andere met de belofte om (drugs)criminelen te executeren. Volgens AFP zijn in de drie maanden sinds zijn aantreden al meer dan 3.000 mensen vermoord.

Hoerenzoon

De Filipijnse leider staat er ook om bekend seksistisch en vuilgebekt te zijn. Zo noemde hij onder anderen paus Franciscus en de Amerikaanse president Barack Obama een 'hoerenzoon'.

Tijdens de verkiezingscampagne had hij al gelachen met de verkrachting van en moord op een Australische vrouwelijke missionaris in 1989. (KVDA)