Wat is in uw ogen de voornaamste oorzaak van de ondergang van L&H?

Hauspie: Hebzucht. Mijn eigen hebzucht, maar ook die van het management, onze enthousiaste raadgevers en al wie op zakelijk vlak participeerde. En met hebzucht bedoel ik niet alleen het streven naar rijkdom maar ook en vooral naar aanzien. Op zich hoeft dat niet eens verkeerd te zijn, want het kan de brandstof zijn om iets te verwezenlijken. Maar als het verwerven van geld en aanzien echt je streefdoel wordt, ben je verkeerd bezig. Wat je doet, mag je niet louter voor het applaus doen.

U was er van overtuigd dat L&H met zijn creatieve boekhouding weg zou kunnen komen als het maar één keer gebeurde?

Hauspie: Ja. Maar ondertussen weet ik dat je al een grens overschrijdt als je één keer foefelt. Dat is ook mijn raad aan ondernemers: begin niet aan fraude want het is verslavend. Bovendien komt de waarheid tegenwoordig altijd aan het licht. Niets kun je nog verborgen houden. Daarom pleit ik ervoor dat beursgenoteerde bedrijven hun hele boekhouding op het net zouden gooien. Daar hebben ze niets bij te verliezen. Integendeel. Ze zouden op die manier veel waarachtiger overkomen.

Besefte u dat alles ooit zou uitkomen?

Hauspie: Iedereen die erbij betrokken was, zag dat aankomen. Op een keer zat ik met Jo in de auto, we reden voorbij Fabelta in Zwijnaarde. 'We moeten naar Louis', zei ik tegen Jo. 'We zitten in de shit.' Ik bedoelde Louis Verbeke, onze advocaat en vertrouwensman. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat die ons had kunnen helpen. Maar Jo wou niet naar Louis stappen. 'Beenhard ontkennen, Pol' zei hij. En die raad heb ik opgevolgd. Nochtans had ik voet bij stuk kunnen houden. Desnoods had ik alleen naar Louis kunnen gaan. Maar dat heb ik dus niet gedaan en daar draag ik een zware verantwoordelijkheid voor. (EWP/APE)

Wat is in uw ogen de voornaamste oorzaak van de ondergang van L&H?Hauspie: Hebzucht. Mijn eigen hebzucht, maar ook die van het management, onze enthousiaste raadgevers en al wie op zakelijk vlak participeerde. En met hebzucht bedoel ik niet alleen het streven naar rijkdom maar ook en vooral naar aanzien. Op zich hoeft dat niet eens verkeerd te zijn, want het kan de brandstof zijn om iets te verwezenlijken. Maar als het verwerven van geld en aanzien echt je streefdoel wordt, ben je verkeerd bezig. Wat je doet, mag je niet louter voor het applaus doen. U was er van overtuigd dat L&H met zijn creatieve boekhouding weg zou kunnen komen als het maar één keer gebeurde?Hauspie: Ja. Maar ondertussen weet ik dat je al een grens overschrijdt als je één keer foefelt. Dat is ook mijn raad aan ondernemers: begin niet aan fraude want het is verslavend. Bovendien komt de waarheid tegenwoordig altijd aan het licht. Niets kun je nog verborgen houden. Daarom pleit ik ervoor dat beursgenoteerde bedrijven hun hele boekhouding op het net zouden gooien. Daar hebben ze niets bij te verliezen. Integendeel. Ze zouden op die manier veel waarachtiger overkomen. Besefte u dat alles ooit zou uitkomen?Hauspie: Iedereen die erbij betrokken was, zag dat aankomen. Op een keer zat ik met Jo in de auto, we reden voorbij Fabelta in Zwijnaarde. 'We moeten naar Louis', zei ik tegen Jo. 'We zitten in de shit.' Ik bedoelde Louis Verbeke, onze advocaat en vertrouwensman. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat die ons had kunnen helpen. Maar Jo wou niet naar Louis stappen. 'Beenhard ontkennen, Pol' zei hij. En die raad heb ik opgevolgd. Nochtans had ik voet bij stuk kunnen houden. Desnoods had ik alleen naar Louis kunnen gaan. Maar dat heb ik dus niet gedaan en daar draag ik een zware verantwoordelijkheid voor. (EWP/APE)