Er ging volgens aanwezigen een zucht van verrassing en shock door de rechtszaal toen de rechter, Gennaro Marasca, na 10 uur deliberatie de uitspraak voorlas. Het Hof van Cassatie moet de beslissing binnen drie maanden motiveren.

Het was behalve een moordzaak ook een internationale evenwichtsoefening. In november 2007 werd de Britse studente Meredith Kercher (21) in een plas bloed teruggevonden in haar woning in het Italiaanse Perugia. De verdenking viel na enkele dagen op haar huisgenote, de Amerikaanse Amanda Knox, en op Raffaele Sollecito, de Italiaanse vriend van Knox.

In eerste aanleg werden ze in 2009 veroordeeld tot 26 en 25 jaar.

Journalist

In 2011 werd de straf in beroep ongedaan gemaakt, en keerde Knox na 4 jaar gevangenis terug naar de VS, waar ze intussen in haar geboorteplaats Seattle werkt voor een krant en in een boekhandel. Sollecito studeerde af in computerwetenschappen.

Er werd een nieuw proces ingespannen dat in 2014, in afwezigheid van Knox, tot een nieuwe veroordeling leidde. Knox kreeg dit keer 28,5 jaar en Sollecito werd opnieuw tot 25 jaar veroordeeld.

Dat vonnis is nu door het Hof van Cassatie ongedaan gemaakt.

Door het vonnis wordt een moeilijke uitleveringsprocedure overbodig.

'Heel gechoqueerd'

Knox liet in een mededeling weten dat ze zich "geweldig opgelucht" voelt na dit nieuwe vonnis. "De wetenschap dat ik onschuldig ben, heeft me in de donkerste tijden kracht gegeven".

De advocaat voor de familie van Kercher, Francesco Maresca, sprak zijn ontgoocheling uit. "Dit is een nederlaag voor het Italiaans rechtssysteem".

Arline Kercher, moeder van het slachtoffer, zei dat ze het "vreemd" vond dat de beschuldigden nu twee keer veroordeeld en twee keer vrijgesproken zijn. Ze noemde zich "een beetje verbaasd en heel gechoqueerd. Ik weet niet wat ik nu gaan doen. Ik heb geen plannen".

(RR)

Er ging volgens aanwezigen een zucht van verrassing en shock door de rechtszaal toen de rechter, Gennaro Marasca, na 10 uur deliberatie de uitspraak voorlas. Het Hof van Cassatie moet de beslissing binnen drie maanden motiveren. Het was behalve een moordzaak ook een internationale evenwichtsoefening. In november 2007 werd de Britse studente Meredith Kercher (21) in een plas bloed teruggevonden in haar woning in het Italiaanse Perugia. De verdenking viel na enkele dagen op haar huisgenote, de Amerikaanse Amanda Knox, en op Raffaele Sollecito, de Italiaanse vriend van Knox. In eerste aanleg werden ze in 2009 veroordeeld tot 26 en 25 jaar.In 2011 werd de straf in beroep ongedaan gemaakt, en keerde Knox na 4 jaar gevangenis terug naar de VS, waar ze intussen in haar geboorteplaats Seattle werkt voor een krant en in een boekhandel. Sollecito studeerde af in computerwetenschappen.Er werd een nieuw proces ingespannen dat in 2014, in afwezigheid van Knox, tot een nieuwe veroordeling leidde. Knox kreeg dit keer 28,5 jaar en Sollecito werd opnieuw tot 25 jaar veroordeeld.Dat vonnis is nu door het Hof van Cassatie ongedaan gemaakt. Door het vonnis wordt een moeilijke uitleveringsprocedure overbodig.Knox liet in een mededeling weten dat ze zich "geweldig opgelucht" voelt na dit nieuwe vonnis. "De wetenschap dat ik onschuldig ben, heeft me in de donkerste tijden kracht gegeven".De advocaat voor de familie van Kercher, Francesco Maresca, sprak zijn ontgoocheling uit. "Dit is een nederlaag voor het Italiaans rechtssysteem". Arline Kercher, moeder van het slachtoffer, zei dat ze het "vreemd" vond dat de beschuldigden nu twee keer veroordeeld en twee keer vrijgesproken zijn. Ze noemde zich "een beetje verbaasd en heel gechoqueerd. Ik weet niet wat ik nu gaan doen. Ik heb geen plannen".(RR)