Amanda Knox vrijgesproken van seksmoord op kotgenote

© Reuters

De Amerikaanse studente Amanda Knox is vrijgesproken voor de seksmoord op haar kotgenote Meredith Kircher. De engel met duivelsogen verlaat de gevangenis als een miljonair.

‘Foxy Knoxy’ werd in de Amerikaanse pers afgeschilderd als een engel, in de Italiaanse media als een duivelin. Ze werd in eerste aanleg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 jaar voor de bizarre seksmoord op haar kotgenote, de Britse Meredith Kircher. Het meisje werd verkracht, gefolterd en de keel overgesneden.Voor die moord is Amanda Knox in beroep vrijgesproken. Ook de aanklacht tegen haar toenmalige Italiaanse vriendje Sollecito is herroepen. De familie van Kircher bleef verbijsterd achter in de rechtszaal. Zij geloofden rotsvast in de schuld van Knox en Sollecito.

‘De nachtmerrie is voorbij’
Na het voorlezen van het vonnis barstte Amanda Knox in tranen uit. Ze viel haar zus Deanna in de armen. ‘De nachtmerrie is voorbij.’

Deanna Knox sprak onmiddellijk na de vrijspraak de verzamelde pers toe. ‘Mijn zus heeft jarenlang geleden onder een misdaad die ze niet heeft begaan. Wij zijn de rechtbank dankbaar dat ze de moed heeft gehad om te zoeken naar de waarheid. We vragen jullie nu om ons de ruimte en de privacy te geven om deze beproeving te verwerken.’

Amanda Knox, die voor de seksmoord vier jaar lang in de gevangenis zat, wordt overstelpt met aanbiedingen uit Hollywood. Alle grote mediahuizen verdringen elkaar om haar verhaal te mogen verfilmen.

‘Ik heb niet gedood. Ik heb niet verkracht.’
Even voor de vrijspraak in de macabere seksmoord mocht Amanda Knox als laatste het woord nemen in de rechtzaal: “Ik ben niet wie men zegt dat ik ben. Ik heb niet gedood. Ik heb niet verkracht. Ik heb niet gestolen”, zei een emotionele Knox.

“Ik ben dezelfde persoon als vier jaar geleden. Maar ik heb wel een vriendin verloren. Ik heb mijn vertrouwen in de Italiaanse politie verloren. Ik betaal met mijn leven voor iets wat ik niet heb gedaan. Vier jaar geleden wist ik niet wat lijden was”, aldus een wenende Knox.

Free Amanda
De Verenigde Staten zijn al langer in de ban van de zaak-Knox. Gereputeerde Amerikaanse media hebben alle objectiviteit al laten varen en scharen zich nu massaal achter de ‘Free Amanda campagne’ en tegen de Italiaanse justitie.

Het verhaal van Amanda Knox lijkt dan ook een scenario voor een Hollywoodfilm. De plannen voor een film over het leven van ‘Foxy Knoxy’ liggen inderdaad al klaar in een of andere Hollywoodlade. Ook de bekende regisseur Michael Winterbottom overweegt een film waarin Oscarwinnaar Colin Firth een journalist zal spelen die er alles aan doet om Knox’ onschuld te bewijzen.

Seksmoord
Maar voor de fictie, even terug naar de feiten: Amanda Knox (24) uit Seattle werd eind 2009 veroordeeld tot 26 jaar gevangenis voor de brutale seksmoord in het pittoreske universiteitsstadje Perugia op haar 21-jarige Britse kotgenote Meredith Kercher in november 2007. Knox’ toenmalige vriend Raffaele Sollecito (27) kreeg 25 jaar gevangenisstraf.

Meredith, een Britse uit Surrey, was nog maar twee maanden in Italië toen ze halfnaakt en de keel overgesneden in een plas bloed werd gevonden in haar slaapkamer.

Knox en Sollecito zouden hun seksuele fantasieën op het meisje hebben uitgewerkt en haar vervolgens hebben vermoord met de hulp van een derde man, de jonge Ivoriaanse drugsdealer Rudy Guede. Die laatste gaf toe dat hij seks had met Kercher, maar ontkende dat hij haar had vermoord. Hij kreeg 16 jaar. Zowel Knox als Sollecito hebben altijd hun onschuld staande gehouden.

Het forensisch onderzoek leidde al snel naar Knox en Sollecito. Op het handvat van een 30 cm lang keukenmes uit de keuken van Sollecito werd DNA gevonden van Knox en op het lemmet DNA van Meredith. Op de bebloede bh-sluiting van Meredith werd dan weer het genetisch materiaal van Sollecito vastgesteld.

Bizar gedrag
Ook Knox’ gedrag tijdens de dagen en uren na de moord was op zijn minst bizar te noemen:

Vier dagen na de moord wees Knox de Congolese cafébaas Diya ‘Patrick’ Lumumba – neef van de Congolese leider Patrice Lumumba – aan als moordenaar. Hij bracht daardoor twee weken in de cel door. Knox, die parttime in het café van Lumumba werkte, trok die verklaring later weer in, maar de man werd door alle negatieve publiciteit gedwongen om zijn bar te sluiten.

Aan haar vrienden en familie vertelde Knox bijzondere details over de moord, wat er op wees dat Knox opvallend veel wist over de manier waarop haar kotgenote aan haar einde kwam. Ook zetten Knox en Sollecito hun gsm’s haast nooit af, maar waarom deden ze dat net wel tussen 9 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends in de nacht van de moord?

Er wordt bovendien gesuggereerd dat er vijandige gevoelens bestonden tussen de welgemanierde Britse studente en de luide, ‘zelfingenomen en op seks beluste’ Knox.

En dan zijn er nog de vele andere onverklaarbare mysteries, zoals een kortverhaal dat Knox kort voor de moord schreef over twee studenten die voor de kick een meisje drogeren en verkrachten.

Wilde meid

Ook op het proces werd Knox afgeschilderd als ‘Foxy Knoxy’, een gevaarlijke, narcistische, door seks en drugs geobsedeerde wilde meid.

Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat de bewijsvoering niet helmaal waterdicht is. Volgens twee onafhankelijke experts is het DNA van Meredith op het mes zo laag dat het niet als bewijs kan worden gebruikt, terwijl de bh-sluiting mogelijk gecontamineerd werd omdat de politie nogal onzorgvuldig te werk ging tijdens hun onderzoek en bovendien vuile handschoenen gebruikte.

Maar de openbare aanklager blijft er niettemin van overtuigd dat Knox schuldig is. ‘Tot op vandaag heeft Knox nog geen enkele keer naar de verschrikkelijke beelden van haar slachtoffer gekeken die in de rechtbank getoond werden’, zegt Giuliano Mignini die ondertussen eist dat de straf van Knox wordt omgezet in levenslang. ‘Dat zegt veel. Ik denk dat ze nog steeds geschokt en beschaamd is over wat ze heeft gedaan. Daarom bedekte ze het lichaam van Meredith bovendien met een deken. Alleen een vrouw doet zoiets.’

Miljonair
Nu Amanda Knox vrijgesproken is, wandelt ze als een miljonair uit de gevangenis. Drie Amerikaanse tv-zenders zouden een miljoen dollar hebben aangeboden voor het eerste interview met haar. Ook uitgevers zouden bereid zijn om heel wat dollars neer te leggen voor haar verhaal.

Amanda Knox wil zo snel mogelijk op een vliegtuig naar de Verenigde Staten stappen. Ze is van plan nooit nog een voet in Italië te zetten. (TE/INM/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content