Meerderheid leraars vindt dat kwaliteit onderwijs daalt

© Thinkstock

Meer dan twee op drie leraars vinden dat het Vlaamse onderwijs steeds minder kwaliteit biedt.

In opdracht van de krant Het Nieuwsblad werden meer dan 5.000 leraars uit alle onderwijsniveaus ondervraagd. Slechts tien procent van de ondervraagdenvindt dat het onderwijsniveau de afgelopen jaren is gestegen. Vooral in het secundair onderwijs wordt de alarmbel geluid: driekwart van het personeel zag het onderwijsniveau dalen.

Die tendens ziet ook Inge De Meyer van de Universiteit Gent, die de Vlaamse deelname aan de internationale Pisa-test begeleidt. “De

resultaten van 2009 gaven aan dat het niveau daalt. Zo was Vlaanderen acht jaar geleden de top in wiskunde, nu zijn we voorbijgestoken door verschillende Aziatische landen. Toch is de toestand niet dramatisch, want de niveaudaling in Vlaanderen is niet meer uitgesproken dan in toplanden zoals Finland”.

Vaardigheden

Ook de vakbonden en de onderwijskoepels bevestigen volgens Het Nieuwsblad het gevoel van het leerkrachtenkorps. Zij vermoeden dat dit aanvoelen van kwaliteitsverlies veroorzaakt wordt door de verschuiving van de nadruk van kennis naar vaardigheden in de klas.

Meer dan vier op de tien leerkrachten zijn wel van mening dat het Vlaamse onderwijs nog meer kwaliteit te bieden heeft dan dat in de buurlanden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content