
Meerderheid en oppositie blijven kibbelen over BAM-tracé
Hoewel Antwerpen eindelijk een oplossing gevonden heeft om de pil van het fileleed te vergulden, blijven meerderheid en oppositie van het Vlaams parlement het oneens over de manier waarop het mobiliteitsprobleem moet worden aangepakt. Dat blijkt uit een debat in het VRT-programma De Zevende Dag.
Afgelopen vrijdag kwam de Vlaamse regering eindelijk met een oplossing voor de mobiliteitsproblemen in de Antwerpse metropool. Vlaanderen koos voor het BAM-tracé en niet voor het Meccano-traject. Het BAM-tracé is het traject dat het dichtst bij de stad gelegen is. Het Meccano-traject , waar actiegroepen voor pleiten, ligt dichter bij de haven en verder weg van de woonwijken. Hoewel de knoop werd doorgehakt, verwijten meerderheid en oppositie elkaar een gebrek aan visie en doortastendheid. Dat bleek althans uit het debat in De Zevende Dag.
‘Geen reden tot euforie’
Volgens Open VLD-fractieleider Bart Tommelein wordt de huidige belissing – 99 dagen voor de verkiezingen – eenvoudigweg doorgesluisd naar de volgende regering. Dat betekent volgens hem dat de volgende Vlaamse regering zich opnieuw zal moeten buigen over een procedure ‘die we 5 en 10 jaar geleden ook al eens gehad hebben’. ‘Geen reden tot euforie’, luidt het. Tommelein verwijt met name de Vlaamse regering dat er vijf jaar tijd verloren gegaan is en benadrukt dat het de volgende regering is die zal instaan voor de uitvoering van de plannen.
Groen heeft zelf mobiliteitsplan klaar
Fractieleidster Elisabeth Meuleman van Groen is ronduit tegen het BAM-tracé, dat een ‘oplossing van een vorige eeuw’ lijkt. De keuze van de Vlaamse regering zal meer verkeer naar de stad lokken, zei Meuleman. Daardoor krijgen de Antwerpenaren af te rekenen met nog meer fijn stof en luchtvervuiling. Meuleman liet ook verstaan dat ze niet begrijpt waarom het referendum (11.000 bezwaarschriften) over de Oosterweelverbinding werd genegeerd. “Jullie houden vast aan een oud tracé, dat door de Antwerpenaar werd verworpen”, sneerde Meuleman. Groen heeft overigens zelf een mobiliteitsplan klaar, waarvan een aantal directe maatregelen – zoals het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel en een tolheffing voor het vrachtvervoer in de Kennedytunnel – deel uitmaken.
‘Geen autostrade door de stad’
Meuleman kreeg in haar kritiek steun van Joris Van Hauthem, de fractieleider van Vlaams Belang: “Men moet autostrades inderdaad niet door de stad trekken, dat is niet meer van deze tijd. Men heeft niet gekozen voor de gezondheid, men heeft de volksraadpleging naast zich neergelegd en bovendien gaat men nog eens tol heffen, dat is geen goede zaak voor de Antwerpse haven. We hebben vijf jaar verloren. Het BAM-tracé moest en zou er komen.” Van Hauthem sluit een nieuw referendum – juridisch gezien – niet uit.
‘Bekvechten over referendum is praat voor de vaak’
De meerderheid omschreef de kritiek van de oppositie onder meer als ‘stemmingmakerij’. “Dat je niet tevreden bent over de uitkomst, wil niet zeggen dat je het onderzoek moet onderuithalen”, zei Matthias Diependaele, fractieleider van de (N-VA) in een reactie op de kritiek van Meuleman. Diependaele maakt zich sterk dat er 50 varianten werden onderzocht:”De Antwerpenaar zal zijn stad altijd tolvrij kunnen bereiken. Er wordt namelijk een gediffirentieerde tolheffing doorgevoerd met rekeningrijden voor vrachtvervoer. Bekvechten over referendum is praat voor de vaak. Er werd beslist, we kunnen niet blijven wachten.” Diependaele, die ervan overtuigd is dat de regering haar verantwoordelijkheid heeft genomen om de Antwerpenaars uit de file te halen, voegde eraan toe klaar te zijn voor een debat in het parlement. “Laat het debat maar komen. We zullen het project met hand en tand verdedigen”, aldus de N-VA-er.
‘Beste keuze’
Volgens fractieleider Bart Van Malderen (sp.a) werd wel degelijk rekening gehouden met het resultaat van het referendum. “Vroeger ging het over een brug, nu over een tunnel”, verduidelijkte hij. Koen Van den Heuvel, fractieleider van CD&V, verdedigt de keuze voor het BAM-tracé als ‘het betere tracé’: de terechte en beste keuze. Volgens hem heeft de MER-studie duidelijk uitgewezen dat het tracé het best scoort op vrijwel alle vlakken, ‘bovendien is het het minst dure’. De kritiek van Meuleman over meer fijn stof klopt niet volgens Van den Heuvel. Het Oosterweelproject past volgens hem prima binnen het Masterplan 2020 voor Antwerpen.
Wie mag de tunnel graven?
Blijft de vraag wie het Oosterweelproject mag uitvoeren. De fractieleiders van de meerderheidspartijen hebben in De Zevende Dag alvast benadrukt dat het nog niet vastligt dat bouwconsortium Noriant een deel van de plannen van het Oosterweelproject kan uitvoeren. “We zijn niet getrouwd met Noriant”, zei Bart Van Malderen (sp.a). Het blijft in de eerste plaats wachten op een antwoord van de Europese Commissie.
Woensdag volgt een debat in de plenaire zitting. (BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier