Meer dan 40.000 slachtoffers WOI online terug te vinden

De Lijssenthoek-begraafplaats in Poperinge © BELGA

Het Instituut voor Veteranen heeft een databank met ongeveer 42.000 soldaten die tijdens of als direct gevolg van de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen, online ter beschikking gesteld op de website wardeadregister.be.

Bezoekers kunnen via een eenvoudige zoekactie familieleden en dorps- of stadsgenoten terugvinden die in ’14-’18 gesneuveld zijn. Ook wie in 1919 omkwam als gevolg van verwondingen opgelopen tijdens de oorlog, werd in de lijst opgenomen. Het gaat enkel om Belgische militaire slachtoffers en dus enkel om mannen. “We hebben wel expertise opgebouwd om op termijn uit te breiden naar burgerslachtoffers of slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog”, vertelt Betty Delanoeye, woordvoerster bij het Instituut voor Veteranen.

De meeste soldaten liggen in België begraven, 3.500 in Frankrijk, 400 in Nederland en 350 in Groot-Brittannië. De redelijk volledige lijsten zijn in de eerste plaats gebaseerd op de fiches van de militairen, die in pdf-formaat op de website terug te vinden zijn. Ongeveer 10.000 van deze fiches bevatten een foto. Daarnaast werden de lijsten aangevuld met gegevens uit personeels- en stamboekdossiers van Defensie en het opzoekingswerk van Danny Wilssens en Walter Lelièvre.

De website ging al in april dit jaar online, maar het Instituut besliste pas in de aanloop naar 11 november te communiceren. “Toch kregen we al heel wat telefoontjes van mensen die via via op de site terechtkwamen. Dagelijks krijgen we vragen over familieleden. De website bevat ook een interactief luik, waar de bezoekers extra info over de overledenen kunnen invoeren”, aldus nog Betty Delanoeye. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content