Meer autoschade door diepere putten

© belga

Door de steeds grotere en diepere putten in het wegdek kregen bijna dubbel zo veel auto’s te maken met winterschade.

De VAB-Wegenwacht werd in de periode december 2010 – januari 2011 veel vaker te hulp geroepen voor wagens met beschadigde ophanging.

Meestal werd schade vastgesteld aan de schokdempers, de draagarmen, de torsiestangen, de veren of de wiellagers.

In december 2010 was er bijna een verdubbeling (+89 pct) van het aantal dergelijke gevallen in vergelijking met december 2009. In januari was dat zelfs bijna een verdrievoudiging (+194 pct) tegenover januari 2009, toen er weliswaar bijna geen winterschade was. Er werd ook meer bandenpech (+9 pct in december en +22 pct in januari) vastgesteld.

Groter en dieper

Volgens VAB moeten de putten in het wegdek dit jaar groter en vooral dieper geweest zijn om deze drastische toename van het aantal schadegevallen aan de ophanging te kunnen verklaren.

Ze vraagt dan ook aan Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits en aan alle gemeentebesturen om de winterschade zo snel mogelijk te herstellen.

“De belofte van minister Crevits om de snelwegen tegen 2015 terug in goede conditie te brengen, heeft slechts zin als er budgetten worden voorzien voor een onderhoudsprogramma”. Volgens VAB is dit nodig om er zeker van te zijn dat het vernieuwde snelwegennet niet snel weer zal degraderen door gebrek aan onderhoud.

Nieuwe verkeerscampagne gelanceerd

In Brussel is het startschot gegeven voor ‘Go For Zero’, een nieuwe campagne met als doel het aantal verkeersslachtoffers in België te verminderen. Hoewel er dit jaar alweer een daling werd vastgesteld van het aantal verkeersdoden, doet België het nog altijd slecht in vergelijking met andere Europese landen, zoals Nederland. De nieuwe campagne is een initiatief van de FOD Mobiliteit en het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content