Medewerker luchthaven Charleroi in cel voor terroristische bedreigingen op internet

© BelgaImage

Een tweede persoon is in verdenking gesteld maar werd vrijgelaten, meldt het parket.

Een bagagemedewerker en syndicaal afgevaardigde van de luchthaven Brussels South Charleroi Airport (BSCA) is op 17 november aangehouden voor aanzetting tot het plegen van een terroristische aanslag, belaging en discriminatie bij het aanwerven. Dat bevestigt het parket van Charleroi. Hij had op het internet geschreven dat de ‘politie moest gedood worden’ en de ‘commissariaten opgeblazen worden’.

Onderzoek

Volgens procureur des Konings Vincent Fiasse uitte de verdachte zijn bedreigingen op een zoekertjes- en uitwisselsite als gevolg van rellen enkele weken geleden in Sint-Agatha-Berchem. Er werd meteen een gerechtelijk onderzoek geopend voor aanzetting tot terroristische handelingen, en er volgden een reeks telefoontaps.

Die brachten nog andere inbreuken aan het licht. De bagagemedewerker, die ook syndicaal afgevaardigde is bij BSCA, zou druk hebben uitgeoefend op andere personeelsleden om de aanwerving van ‘niet-Belgen’ te bevoordelen.

Aanhouding

Op 17 november werd de verdachte aangehouden wegens het aanzetten tot het plegen van een terroristische aanslag en voor criminele organisatie. De raadkamer van Charleroi heeft dit aanhoudingsmandaat reeds bevestigd. Het Arbeidsauditoraat heeft anderzijds een parallel dossier geopend voor belaging en discriminatie bij het aanwerven.

Het onderzoek werd voortgezet en leidde tot de inbeschuldigingstelling van een tweede syndicaal afgevaardigde voor belaging en criminele organisatie. Deze verdachte is in vrijheid gesteld.

Er zijn huiszoekingen uitgevoerd in een interimkantoor nabij de luchthaven en bij BSCA. De luchthavenuitbater is volgens het parket niet betrokken in deze zaak.

Partner Content