Mechelen werkt weer samen met Glenn Janssens

© Belga

De stad Mechelen heeft opnieuw samengewerkt met Glenn Janssens, de man die ervan verdacht wordt een Mechelse schepen te hebben omgekocht.

De stad Mechelen heeft opnieuw samengewerkt met Glenn Janssens, de man die ervan verdacht wordt een Mechelse schepen te hebben omgekocht.

Naar verluidt was iedereen vol lof over de nieuwe kerstverlichting van de stad Mechelen, onderdeel van een nieuw feestverlichtingsplan. De Italiaanse lichtontwerpster Susanna Antico had dat uitgetekend, maar toen haar plan werd uitgevoerd, bleek een essentieel onderdeel van het centrum te donker te blijven.

Vandaar dat er een correctie werd uitgevoerd. Vandaar ook dat er een dubbele gunning voor de uitvoering werd gedaan, in eerste instantie van 700.000 euro, vervolgens nog eens 70.000 euro – contracten met een looptijd van vier jaar.

De uitvoerder van het ontwerp was de bvba Licht en Sfeer, met als zetel Nieuwe Dreef 6 in Lokeren. Dat is het domicilieadres van Norbert Janssens, stichter van wat nu de Group Janssens heet, de vennootschap van zijn zoon Glenn. Glenn Janssens was op 18 september 2008 medeoprichter van Licht en Sfeer, en werd er op 8 oktober zaakvoerder van.

Gerechtelijk onderzoek

Het Mechelse stadsbestuur, met op kop burgemeester Bart Somers (Open VLD), lijkt achterover te vallen van verbazing wanneer het verneemt dat Janssens de man achter Licht en Sfeer is.

Tegen Janssens loopt een gerechtelijk onderzoek naar corruptie en fraude met overheidsopdrachten. Hij belandde daarvoor eind 2007 in de gevangenis. Hij zou onder meer een voormalige Mechelse schepen hebben omgekocht.

Om het onderzoek niet te hinderen besliste de stad om geen contracten meer met Janssens af te sluiten. Zelfs een uiterst lage offerte voor nieuwe verkeersborden van een firma van Janssens liet ze voorbijgaan.

Dat voor Licht en Sfeer gekozen werd, was volgens Somers het logische gevolg van de gunstige offerte en de referenties die het bedrijf voorlegde. In de notulen van de gunning op 27 augustus 2010 stond wel te lezen: ‘In de toekomst moet dit dossier op de agenda van Bart Somers komen.’ “Dat had uitsluitend met de communicatie over het verlichtingsproject te maken”, laat Somers weten. “Als u denkt dat ik mijn politieke toekomst op het spel zou zetten voor een figuur als Janssens, hebt u het mis.”

Het werd de stad niet gemakkelijk gemaakt om de link met Janssens te leggen. Het oorspronkelijke logo van Janssens’ bedrijfsvoertuigen werd overplakt met grote stickers met het logo van de nieuwe vennootschap.

Nochtans had een eenvoudige raadpleging van een bedrijfsdatabank volstaan om te kunnen zien dat Licht en Sfeer een vennootschap van Janssens is. Die heeft zijn professionele structuur na zijn onzachte contact met de wet volledig omgegooid.

Stefan Van Belle van Licht en Sfeer reageerde op dit verhaal met de verrassende boodschap dat Glenn Janssens niets met zijn bedrijf te maken heeft, maar door het vele werk enkel als onderaannemer voor de Mechelse opdracht was ingehuurd. Hij heeft blijkbaar de oprichtingsnotulen van het bedrijf niet gelezen.

(DDR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content