Maximaal 60 asielaanvragen per dag: ‘Aanfluiting van basisrecht’

Theo Francken © belga

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) registreert sinds donderdag nog maximaal 60 asielzoekers per dag. Volgens Theo Francken (N-VA) zijn we ‘in crisismodus’. Vluchtelingenwerk Vlaanderen vraagt om de maatregel onmiddellijk op te heffen.

De krant Het Laatste Nieuws meldt dat in november exact 2.750 migranten aanklopten voor asiel. Dat is 54 procent meer dan in november vorig jaar. Sinds juli blijft het aantal aanvragen stijgen.

Beperking

Volgens Theo Francken (N-VA) zijn we ‘in crisismodus’ en hij kondigde aan dat hij maatregelen zou nemen.

De staatssecretaris beperkt de registratie van asielaanvragen tot 50 à 60 per dag. ‘We geven voorrang aan de meest kwetsbaren’, zegt hij. Het gaat dan bijvoorbeeld om minderjarigen, zwangere vrouwen en zieken.

De afgelopen weken schommelde het aantal registraties tussen de 100 en 110 per dag.

Ook in februari 2016, in de nasleep van de vluchtelingencrisis, stelde Francken al een limiet in van 60 aanvragen per dag.

Alarm

Vluchtelingenwerk Vlaanderen vraagt om de maatregel onmiddellijk op te heffen. ‘We zijn vanochtend ter plaatse gegaan en we hebben met onze eigen ogen kunnen zien dat 35 mensen wandelen gestuurd zijn’, zegt directeur Charlotte Vandycke van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. ‘Op die manier organiseert de overheid rechteloosheid. Dit is een aanfluiting van het basisrecht om asiel aan te vragen.’

‘De overheid is het netwerk aan opvangplaatsen roekeloos gaan afbouwen en nu gaat men een extra crisis veroorzaken. Het gaat namelijk om kwetsbare mensen die op straat terechtkomen’, zegt Vandycke. ‘Er zijn dus nieuwe opvangplaatsen nodig.’

Het is volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen ook niet zo dat DVZ overstelpt wordt met asielzoekers: ‘In november klopten 2.750 migranten aan voor asiel. Dat is een pak meer dan november vorig jaar, maar nog altijd niet de helft van dezelfde periode in 2015’, aldus nog Vandycke, die niet uitsluit dat de personen in kwestie juridische stappen gaan ondernemen.

Ook het Brusselse Burgerplatform voor de opvang van vluchtelingen trekt aan de alarmbel. ‘Door de verhoogde instroom geraken de plaatsen in opvangcentra verzadigd’, zo zegt woordvoerder Mehdi Kassou. ‘De beperking heeft al invloed op het opvangcentrum Porte d’Ulysse in Haren, legt Kassou uit. ‘Personen die via Fedasil een opvangplaats hadden moeten krijgen nadat ze geregistreerd waren bij de DVZ, zitten zonder opvang en komen naar Porte d’Ulysse. De komende dagen verwachten we een stijging van 10 procent. Met de winter voor de deur veroorzaakt deze beperking een verzadiging van de opvang.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content