Matthias Diependaele (N-VA) verdedigt Uplace: ‘Dit is géén aanslag op het stedelijk weefsel’

Uplace © .

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele reageert bijzonder scherp op een opmerkelijk opiniestuk van Jonathan Holslag. Die laatste vond dat N-VA in het Uplace-dossier ‘het positief nationalisme had laten schieten voor schijnnationalisme’.

In een opiniestuk op de website van De Morgen reageert N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement Matthias Diependaele op een opiniestuk van Jonathan Holslag. De docent internationale betrekkingen van de VUB had daarin geschreven dat Uplace alles was wat Vlaanderen niet moet zijn. Hij vond onder meer dat N-VA in het dossier ‘het positief nationalisme had laten schieten voor schijnnationalisme’.

‘Aanfluiting van de rijkdom van onze steden’

Vandaag Diependaele het niet mee eens. ‘Uplace is op geen enkele manier een aanslag op het Vlaams stedelijk weefsel zoals wij dat vandaag kennen’, schrijft hij. ‘Dat beweren is niet alleen een flagrante overschatting van het project zelf, maar nog veel meer een aanfluiting van de rijkdom die onze steden te bieden hebben. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat onze steden de concurrentie niet zouden aankunnen met nieuwe projecten buiten de stad.’

Diependaele wijst verder ook nog op het aantal arbeidsplaatsen dat het project met zich zal meebrengen. ‘Indien we oprecht bekommerd zijn om onze steden, dan laten we geen enkele kans onbenut om werkgelegenheid te creëren.’

Kritische bedenkingen

Dat Diependaele nu de verdediging van Uplace op zich neemt, is opmerkelijk. Vanuit de meerderheidspartijen bleef het voorlopig relatief stil om het project te steunen.

De afgelopen weken weerklonk de kritiek op Uplace weer wat luider, zeker nu de Vlaamse regering na een hobbelig parcours toch het licht op groen heeft gezet voor het project.

Eerder had ook econoom Paul De Grauwe al een aantal kritische bedenkingen geformuleerd bij het belevingscentrum dat zal verrijzen in de schaduw van het viaduct van Vilvoorde. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content