Marghem (MR): ‘Gezamenlijke inspanning met deelstaten nodig voor hernieuwbare energie’

Marie Christine Marghem (MR) © Belga

‘Hoe meer inspanningen de deelstaten doen voor hernieuwbare energie, hoe beter de CO2-uitstoot zal evolueren en hoe minder gascentrales we moeten installeren om de kerncentrales te vervangen.’ Dat zegt federaal Energieminister Marie Christine Marghem op de klimaattop in Bonn in reactie op het rapport van netbeheerder Elia.

Elia riep woensdag op tot snelle beslissingen over ons elektriciteitssysteem. Als de regering bij de nucleaire uitstap in 2025 blijft, moet werk worden gemaakt van nieuwe gascentrales, aldus Elia. Doet de regering niets, dan moeten de vier grootste kerncentrales open blijven om het licht brandend te houden.

Volgens Marghem ligt de voornaamste verantwoordelijkheid bij de deelstaten. Ze wijst erop dat het federale niveau zich engageert om 2.200 MWh aan windmolens in de Noordzee te installeren tegen 2020.

‘Volgens Elia kan daar nog 1.400 MWh bij, maar ik kan de Belgische grens in de Noordzee niet verleggen’, aldus Marghem. De minister houdt vast aan de voltooiing van het energiepact tussen de federale regering en de gewesten tegen eind december. Dat pact moet de energietransitie tussen 2030 en 2050 vastleggen.

Partner Content