Marc Justaert (CM) gaat met pensioen: ‘Opbod tussen ziekenfondsen moet stoppen’

© belga

Het opbod tussen ziekenfondsen moet stoppen. Dat zegt Marc Justaert die na 21 jaar als voorzitter van deChristelijke Mutualiteiten op pensioen gaat. “Tussen de ziekenfondsen zou geen concurrentie mogen bestaan”, vindt hij.

Gratis luiers bij de geboorte van je oogappel, het schenken van saunabonnen, … De lijst met leuke extraatjes bij de ziekenfondsen is ellenlang. “Als de ene met iets begint dat ledenaantrekt, zal de ander daar ook mee beginnen”, aldus Justaert. “We zitten in een vicieuze cirkel. Die concurrentie tussen serieuze ziekenfondsen zou eigenlijk niet mogen bestaan.”

Goede huisvader

De rol van ziekenfondsen wordt onder andere door de liberalen betwist. Zij vinden dat de staat de rol van ziekenfondsen beter zou overnemen. Justaert is het daar niet mee eens. Hij vindt dat “ziekenfondsen het systeem moeten blijven beheren als een goede huisvader.” Justaert wil dat ziekenfondsenm ee aan de onderhandelingstafel zitten als het gaat om gezondheidszorg.

Verantwoordelijk voor eigen gezondheid

Het afscheid van Justaert viel gisteren samen met een congres van CM waarop ze de resultaten van een grootschalige enquête bij 52.000 mensen bekend maakten. Belangrijkste conclusie: patiënten voelen zich verantwoordelijk voor hu neigen gezondheid en willen er zelf voor zorgen dat gezondheidszorg betaalbaar blijft.

Er moet meer transparantie zijn,vinden de respondenten. “95% van de bevraagden wil dathet ziekenfonds een volledige factuur ontvangt na elke ambulante consultatie, om zo meer duidelijkheid te krijgen over de kostprijs”, zegt Michiel Callens die de resultaten onderzocht.

Daarenboven wil de patiënt in de toekomst veel meer eigen initiatief kunnen nemen om de kostprijs onder controle te houden. “73% verkiest bij een ziekenhuisopname een eenpersoonskamer al mag de prijs voor een arts niet verschillen met die in een twee- of meerpersoonskamer.

“Ook vindt 72% het niet erg om voor preventieve tandzorg bijeen tandartsassistent langs te gaan in plaats van bij een tandarts. 61 % van de vrouwen is bereid om voor een uitstrijkje bij een assistent langs te gaan.”

Gezondheidszorg moet maatwerk zijn

Gezondheidszorg moet voor de respondenten meer maatwerkworden. “Ben je dit jaar nog niet naar de tandarts geweest? Of is het tijd voor je vaccinatie? 84 procent wil graag dat hun ziekenfonds hen op de hoogte houdt”, aldus Callens.

(De Zondag / MAF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content