Marc Goblet, kamerlid en voormalig algemeen secretaris van ABVV, overleden

Marc Goblet © Belga

Kamerlid Marc Goblet (64) is overleden. Dat laat de PS-Kamerfractie woensdag weten. De Luikenaar schopte het eerder tot de top van de socialistische vakbond.

Goblet was van eind 2014 tot juni 2017 algemeen secretaris – zeg maar de nummer twee – bij de socialistische vakbond ABVV. Hij vormde toen een duo aan de top van het ABVV met Rudy De Leeuw.

In 2017 zette hij om gezondheidsredenen een stap opzij bij de vakbond. Hij werd er toen opgevolgd door Robert Vertenueil. Nadien volgde nog een stap naar de federale politiek. Hij zetelde voor de PS in de Kamer.

Goblet werd geboren op 6 juni 1957. De chauffagist van opleiding groeide op in een vakbondsnest, zijn vader werkte voor het ABVV. Zelf werd hij op amper 25-jarige leeftijd secretaris van de Algemene Centrale – de grootste arbeiderscentrale van de rode vakbond – voor de regio Luik-Hoei-Borgworm. In 2004 werd hij ook voorzitter van die afdeling. Een jaar eerder had hij het al geschopt tot voorzitter van de regionale afdeling van het ABVV in het Luikse.

In 2014 leerde het grote publiek Goblet kennen. De syndicalist volgde Anne Demelenne op als secretaris-generaal en belandde zo in de cockpit van het sociaal overleg binnen de Groep van 10. Naast de federale nummer 2 was hij ook de numero uno van de Waalse ABVV-vleugel.

Hij stond bekend als een vurige tegenstander van de Zweedse coalitie onder toenmalig premier Charles Michel. In die rol was hij de stem en het gezicht van menig vakbondsmanifestatie die maatregelen als de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 of de indexsprong aan de kaak stelde.

Partner Content