Mantelzorgers: welles-nietes tussen N-VA en CD&V

© Belga

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is het voorstel om de vrijstelling voor werkloze mantelzorgers om actief naar werk te zoeken te schrappen, afkomstig van CD&V zelf. Wouter Beke spreekt dat tegen.

De afgelopen week raakte bekend dat de federale regering de tijdelijke vrijstelling om actief op zoek te gaan naar werk schrapt voor werkzoekende mantelzorgers. Dat leidde tot kritiek van onder meer oppositiepartijen sp.a en Groen.

Zaterdag liet minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in De Standaard en Het Nieuwsblad verstaan dat hij de regering een nieuwe regeling zal voorleggen die een vrijstelling van beschikbaarheid omwille van mantelzorg toekent aan werklozen, als die echt voor een zwaar ziek familielid of kind moeten zorgen. Dat moeten ze dan bewijzen met een medisch attest.

Zijn collega vice-premier Jan Jambon vindt dat “eigenaardig”, zei hij zondag in De Zevende Dag. “We hadden zelf een aantal structurele maatregelen rond de werkloosheid op tafel gelegd tijdens de regeringsonderhandelingen. De co-formateur (Kris Peeters) kwam zelf met dit voorstel”. Nu blijkt Peeters daar moeilijkheden mee te hebben, “hoe dat komt moet u aan Peeters zelf vragen”, zei Jambon.

Jambon vindt alleszins dat zulke discussies binnen de regering gevoerd moeten worden, “we zullen dat aan de regeringstafel bekijken”, luidde het nog.

CD&V-voorzitter Wouter Beke reageerde al op Twitter:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het schrappen van de uitkering van werkloze mantelzorgers komt niet van de CD&V, zo benadrukt ook de partijwoordvoerder. Het voorstel maakte volgens hem deel uit van een grotere sokkel van maatregelen die technici hadden uitgewerkt en die op de tafel van de centrale onderhandelaars terecht kwam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content