Mannen in Europa groeien gemiddeld centimeter per 10 jaar

© ThinkStock

De gemiddelde lengte van Europese mannen is tussen 1870 en 1980 met 11 centimeter toegenomen. De groeicijfers worden toegeschreven aan de vooruitgang op vlak van ziektebestrijding.

Dat blijkt uit een studie aan de universiteit van Essex. Professor Timothy Hatton onderzocht de cijfers van mannen van circa 21 jaar die tussen 1870 en 1980 het levenslicht zagen in 15 Europese landen.

Verschil

Hun groeicijfer komt overeen met gemiddeld een centimeter per tien jaar. Het ritme verschilt afhankelijk van de breedtegraad, maar ligt ruimschoots boven de cijfers die in Afrika, Latijns-Amerika en Azië werden genoteerd, aldus de studie.

In Noord-Europa (Denemarken, Finland, Nederland, Noorwegen en Zweden) en in Centraal-Europa (Oostenrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland) nam de gemiddelde lengte van de jongemannen sneller toe tijdens de periode waarin beide Wereldoorlogen en de crisis van 1929 vallen, om nadien wat in snelheid af te nemen. In het zuiden van Europa (Frankrijk, Italië, Portugal, Griekenland en Spanje) daarentegen werd na WO II een aangehouden versnelling genoteerd.

De jonge Denen bijvoorbeeld zouden per tien jaar 1,83 centimeter groter zijn geworden tussen 1911 en 1955, maar nadien slechts 1,37 centimeter per decennium. Hun Spaanse leeftijdsgenoten zouden dan weer amper 0,79 centimeter per decennium zijn gegroeid tussen 1911 en 1955, maar kregen nadien een groeischeut van 2,53 centimeter per tien jaar tussen 1951 en 1980.

Vrouwen

De studie beperkt zich tot de mannelijke bevolking. De historische gegevens over de lengte van vrouwen zijn beperkt, onder andere omdat voor vrouwen geen dienstplicht bestond. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content