Magistraten willen justitie niet splitsen

© belga

De magistratenverenigingen ASM en M&M zien de plannen over een eventuele regionalisering van justitie niet zitten.

De regeringsplannen over een eventuele splitsing van justitie worden niet gesmaakt door de twee grote magistratenverenigingen, Association Syndicale des Magistrats (ASM) en Magistratuur en Maatschappij (M&M). Dat meldden beide organisaties donderdag op een persconferentie.

“Een splitsing biedt geen meerwaarde en dreigt de andere, dringendere problemen van justitie naar de achtergrond te verdringen”, klinkt het eensgezind.

Verschillende problemen

De voordelen van de splitsing zijn volgens Pierre Lefranc, staatsraad bij de Raad van State en voorzitter van M&M, zowat onbestaande. “De gebrekkige middelen verdelen zal het gebrek aan middelen niet verhelpen, wel integendeel.”

Daarbij zal een geregionaliseerde justitie volgens Lefranc moeilijkheden ondervinden om controle uit te oefenen op de federale diensten en korpsen, zoals de politie.

Justitie splitsen houdt volgens de magistratenverenigingen ook geen garantie in op de modernisering van het justitieel apparaat, zoals vaak vanuit vooral Vlaamse hoek wordt beweerd. Ten slotte zou een splitsing ook problemen opleveren voor de opleiding van de magistraten.

Wat dan wel?

ASM en M&M zien andere prioriteiten. “We hebben dringend nood aan een geloofwaardig en realistisch strafrechtelijk beleid, straftoemetingsbeleid en gevangenisbeleid”, zegt Hervé Louveaux, Brussels onderzoeksrechter en ASM-voorzitter.

“Er moet nu eindelijk werk gemaakt worden van de informatisering van justitie en van een financiële autonomisering en responsabilisering van de rechtscolleges en parketten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content