Het GSM-telefoneren is nog niet echt populair.

Slechts drie procent van de Belgen beschikt over een zaktelefoon. Het GSM-gebeuren blijft voor de meesten een onbekend gegeven. Enkele weetjes, nu Mobistar zijn plaats inneemt naast Proximus :

Er is geen nieuwe zaktelefoon vandoen om van Proximus naar Mobistar over te stappen. Het GSM-abonnement en het telefoonnummer zijn niet gekoppeld aan het toestel, maar aan de chipkaart die in het telefoontoestelletje geschoven wordt.

Het gebruik van beide netten is onmogelijk, behalve voor urgentiediensten via het nummer 112. Iemand met een zaktelefoon is klant en dus uitsluitend gebruiker van het Proximus- of het Mobistarnet. Natuurlijk is een abonnement op beide netten mogelijk, maar daarvoor moet twee keer betaald worden.

De Proximus-abonneenummers hebben als voortal 075, die van Mobistar krijgen 095. Vanop beide netten is elke Belgacom-abonnee met een vast toestel bereikbaar en omgekeerd. Zaktelefoons met 075-nummers kunnen praten met toestellen met 095’s en omgekeerd.

Beide GSM-operatoren dekken nagenoeg het hele land, dit wil zeggen dat bijna overal met de zaktelefoon kan worden gebeld. Maar dekking is een delicaat begrip. Zo is telefoneren gemakkelijker op straat dan binnenshuis, gaat het beter op hoogten dan in dalen en kunnen torengebouwen in de steden de verbindingen hinderen. Bovendien is het aantal gebruikers niet zonder belang. Wanneer vele chauffeurs in eenzelfde file tegelijk hun laattijdig thuiskomen willen doorbellen, kan een zender overbelast raken.

Het Mobistar-net werkt uitsluitend voor de 2 watt-zaktelefoons. Proximus heeft ook een gedeeltelijk net voor 8 watt-toestellen. Die zijn vier keer sterker en worden vooral in wagens voor handenvrij telefoneren gebruikt.

Bellen vanuit een vast toestel naar een GSM kost niets meer dan het gewone Belgacom-tarief. De GSM’er betaalt immers zijn deel. Bij grensoverschrijdende gesprekken valt de prijs uiteen in twee delen : wie opbelt, betaalt het Belgacom-tarief tot aan de grens, de internationale verbinding is voor rekening van de GSM’er.

Beide operatoren hebben drie tariefmenu’s voor drie specifieke groepen. Voor particulieren heeft Proximus zijn ProxiFun en Mobistar zijn People, voor de gemiddelde beroepsgebruikers gaat het om respectievelijk ProxiPro en Pro en voor de intensieve bellers heten de tarieven onderscheidelijk ProxiPlus en Partner. In piekperioden bedragen de tarieven een veelvoud van de dalperioden.

Bellen met de zaktelefoon blijft duur. Weliswaar kost één minuut slechts vijf frank ’s avonds en ’s nachts als de meeste GSM-gebruikers thuis bij hun vaste telefoon zijn , maar loopt het tarief op tot dertig frank per minuut tijdens de dag.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content