Wie wordt de erfgenaam van Merkel?

De 'radicale' Friedrich Merz, de 'groene' Norbert Röttgen en de 'conservatieve' Armin Laschet. © GettyImages

Deze week kiezen de Duitse christendemocraten van de CDU een nieuwe voorzitter. De winnaar wordt mogelijk de volgende bondskanselier.

Ze zijn alle drie katholiek, 55-plusser en afkomstig uit Noordrijn-Westfalen. Ze willen alle drie voorzitter van de Duitse christendemocraten worden. En, als het even kan, Angela Merkel opvolgen als bondskanselier.

Op 15 en 16 januari stemmen 1001 CDU-afgevaardigden over de vraag wie Annegret Kramp-Karrenbauer moet opvolgen aan het hoofd van de partij: Friedrich Merz, Armin Laschet, of Norbert Röttgen.

Merz wordt als de meest radicale van de drie beschouwd. De soms grofgebekte jurist en bedrijfsadviseur wil ‘de CDU opnieuw leren lopen’, schreef hij in Frankfurter Allgemeine Zeitung. In het vergrijsde Duitsland verdwijnt de doorgaans oudere CDU-kiezer uit het stemhokje. Als er geen beweging komt in de partij, zo redeneert Merz, komt er ook niemand naar de partij. En die moet terug naar rechts, daar waar christendemocraten hun kiezers aan de Alternative für Deutschland hebben verloren. Minder migratie, een kritischer Europabeleid en een uitgesproken neoliberale koers. Maatregelen tegen de klimaatverandering mogen niet botsen met de markteconomie.

Armin Laschet zit sinds 2008 in het centrale partijbestuur. Dat moet na zestien jaar Merkel voor een zachte overgang zorgen.

Armin Laschet en Norbert Röttgen zijn de mannen van het midden. Laschet is een klassieke, conservatieve christendemocraat. Een wervende boodschap heeft hij niet, ervaring is zijn troefkaart. Geen experimenten, wel rustige vastheid. Hij zit sinds 2008 in het centrale partijbestuur en kent de machtsgremia door en door. Dat moet na zestien jaar Merkel voor een zachte overgang zorgen. Met de onervaren Röttgen en de onbetrouwbare Merz neem je onverantwoorde risico’s, meent Laschet. Door de jonge gezondheidsminister Jens Spahn als running mate te nemen, wil de oudste kandidaat-voorzitter zijn toekomstgerichtheid uitstralen.

Underdog

De 55-jarige Röttgen geldt als de underdog, al is hij de enige die beleidservaring heeft op het federale niveau. Van 2009 tot en met 2012 diende de jurist als minister van Milieu en Nucleaire Veiligheid in de zwart-gele regering-Merkel. Hij besliste dus mee over de kernuitstap in 2011. Een jaar later moest hij na interne twisten opstappen. Röttgen profileert zich als de man van de modernisering. In tegenstelling tot Merz is hij ervan overtuigd dat het klimaatvraagstuk en de economie geen noodzakelijke tegenstelling zijn. Dat maakt hem voor Die Grünen – de gedoodverfde coalitiepartner van de CDU – de meest geschikte kandidaat. Buitenlandse politiek is zijn stokpaardje: een sterke Europese Unie én sterke trans-Atlantische relaties als garantie voor een sterk Duitsland.

Behaalt geen enkele kandidaat in de eerste ronde een absolute meerderheid, dan valt de zwakste van de drie af. In de meest recente peilingen staan de drie op een steenworp afstand van elkaar. Favoriet is Laschet. Als hij de tweede ronde haalt, kan hij rekenen op de steun van de Röttgen-aanhangers. Trekt hij in de eerste ronde onverwachts aan het kortste eind, dan wordt het nog razend spannend.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content