Maandag 11 november.

Cyprus. VN-secretaris-generaal Kofi Annan presenteert een vredesplan voor het eiland Cyprus, dat is opgedeeld in een Grieks en een Turks deel. Het plan is geïnspireerd op het Zwitserse staatsmodel.

Verenigde Staten. John Lee Malvo (17), een van de verdachten in de zaak van ‘de sluipschutter van Washington’, bekent dat hij een aantal van de tien moorden heeft gepleegd.

Italië. De autobanden- en kabelproducent Pirelli lijdt een kwartaalverlies van 355 miljoen euro. Wegens de aanhoudende verliezen zullen zes fabrieken sluiten en worden 2400 personeelsleden ontslagen.

Nederland. Een parlementaire commissie begint haar onderzoek naar de gebeurtenissen van 1995 in de Bosnische moslimenclave Srebrenica. Ondanks de aanwezigheid van Nederlandse VN-soldaten werden daar ongeveer 7500 mannen vermoord door Serviërs. Een eerder rapport van het Nederlandse Instituut voor Oorlogsdocumentatie leidde tot het ontslag van de regering-Kok.

Dinsdag 12 november.

Oostenrijk. De minister van Financiën Karl-Heinz Grasser ruilt zijn rechts-populistische Vrijheidspartij FPÖ in voor de conservatieve ÖVP, uit onvrede met het geruzie binnen de partij. ( Zie ook pag. 137)

Democratische Republiek Congo. President Joseph Kabila ontslaat vijf toplui – onder wie drie ministers – omdat ze in een VN-rapport beschuldigd worden van de roof van grondstoffen.

Donderdag 14 november.

Duitsland. Deutsche Telekom, een van de grootste telefoonbedrijven van Europa, heeft een nieuwe baas, Kai-Uwe Ricke (41). Het bedrijf leed de eerste negen maanden van dit jaar een verlies van meer dan 25,5 miljard euro. Meer dan 50.000 banen moeten verdwijnen.

Italië. Silvio Berlusconi maakt een einde aan zijn dubbelmandaat van premier en minister van Buitenlandse Zaken. Minister van Openbaar Ambt Franco Frattini (45) van de partij Forza Italia, is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Premier Berlusconi trekt de controle op de veiligheidsdiensten naar zich toe.

Vrijdag 15 november.

Verenigde Staten. Michael Capellas (48), ex-topman van computerbedrijven Compaq en Hewlett-Packard, gaat het door fraude geteisterde en onder concordaat werkende telecomconcern WorldCom leiden.

Zondag 17 november.

Italië. Oud-premier Giulio Andreotti (83) wordt door het hof van beroep in Perugia veroordeeld tot 24 jaar cel. Het voormalige politieke zwaargewicht zou in 1979 de journalist Mino Pecorelli hebben laten vermoorden omdat die bezwarende informatie bezat over Andreotti’s banden met de maffia.

Noord-Korea. Het regime in Pyongyang bekent dat het een atoomwapen heeft. Eerder deze week zette Amerika zijn olieleveringen aan het land stop, met steun van Europa en Japan. In 1994 beloofde Amerika olie in ruil voor de stopzetting van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

Frankrijk. Oud-premier Alain Juppé is voorzitter van de nieuwe rechtse partij Union pour un Mouvement Populaire (UMP). In april smolten verschillende rechtse partijen samen tot een grote partij om president Jacques Chirac aan een tweede ambtstermijn te helpen.

Samengesteld door Lieve Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content