MAANDAG 9 SEPTEMBER.

De Franstalige benoemingscommissie van de Hoge Raad voor Justitie draagt de Brusselse procureur Benoît Dejemeppe voor als kandidaat-raadsheer bij het Hof van Cassatie. Minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) heeft zestig dagen om te beslissen of hij de kandidatuur steunt.

Voortaan mogen de veiligheidsmensen van luchthavenuitbater BIAC gewapende controles uitvoeren in Zaventem. Dit vanwege een toenemende atmosfeer van onveiligheid op de luchthaven.

DINSDAG 10 SEPTEMBER.

De helft van de 450 bemande camera’s in ons land heeft nog geen goedkeuringscertificaat gekregen en mag dus eigenlijk niet worden gebruikt. Voorts meten de bemande camera’s verkeerde snelheden op, omdat het apparaat om de camera’s fijn af te stellen niet is aangekocht wegens de hoge kostprijs. Wegens een personeelstekort kunnen alleen de onbemande camera’s worden geijkt en is er geen tijd voor de ijking van de controletoestellen voor de eindejaarsalcoholcontroles.

Het personeel van Sobelair, de voormalige dochtermaatschappij van Sabena, gaat akkoord met een inlevering van 4 miljoen euro op zijn loon. Ook de leasekosten voor vliegtuigen dalen met 6 miljoen euro, waardoor de voorwaarden voor een overname door Aldo Vastapane zijn vervuld.

WOENSDAG 11 SEPTEMBER.

Een anoniem lid van de Belgische regering geeft toe dat er atoombommen, tien keer krachtiger dan de bom op Hiroshima, opgeslagen liggen in ondergrondse bunkers op de militaire basis in Kleine Brogel. De tipgever kan zwaar worden vervolgd, want hij/zij verbreekt het defensiegeheim.

Na een tweede geval van fraude beslist Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua (Agalev) om het team dat het Milieu- en Natuurfonds beheert onder toezicht van de afdeling Boekhouding en Begroting te plaatsen.

DONDERDAG 12 SEPTEMBER.

Zestigduizend ambtenaren van de federale overheid moeten een computertest ondergaan. Wie slaagt, krijgt een financiële bonus, wie faalt moet een opleiding gaan volgen.

Banksys ontdekt een fraude met bankkaarten, waarbij door een ingebouwde chip in betaalterminals betaalkaarten gekopieerd werden.

Johan Van Hecke stapt uit de christen-democratische EVP, de Europese Volkspartij, omdat hij daarin naar eigen zeggen monddood werd gemaakt. Van Hecke zal nu deel uitmaken van de liberale fractie in het Europese parlement.

De Antwerpse procureur Bart Van Lijsebeth legt in overleg met de stad en de provincie Antwerpen vast op welke vitale wegen in en rond Antwerpen wegblokkades voortaan verboden zijn. Wegblokkades brengen grote economische schade aan. De vakbonden interpreteren het verbod als een aanslag op de stakingsvrijheid.

VRIJDAG 13 SEPTEMBER.

De gedupeerden van de overstromingen in juli en september vorig jaar en augustus van dit jaar mogen rekenen op een tussenkomst van het Rampenfonds. In de meeste gevallen wordt slechts 40 à 50 procent van de schade terugbetaald.

De Groep-Seghers is failliet. Alle werknemers worden ontslagen en vervolgens tijdelijk onder curatele weer in dienst genomen. ( Zie ook pag. 14)

Minister van Mobiliteit Isabelle Durant (Ecolo) vervroegt de invoering van de dodehoekspiegel voor alle nieuwe vrachtwagens naar januari 2003. Vrachtwagens die nu al rondrijden, moeten bij hun eerste keuring in 2003 uitgerust zijn met een dodehoekspiegel.

Samengesteld door Marieken Maes

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content