MAANDAG 5 AUGUSTUS.

De raad van bestuur van het pakjesbedrijf ABX benoemt Etienne Schouppe tot gedelegeerd bestuurder. Pol Cools vervangt hem als voorzitter.

DINSDAG 6 AUGUSTUS.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) laat Franse Coulommiers-kaas uit de handel nemen. Bij enkele merken zijn besmettingen met shigella sonnei vastgesteld, een zeldzame bacterie die op salmonella lijkt.

De onlangs opgerichte Raad voor Journalistiek (RvJ) kiest ex-VRT-journalist Flip Voets als secretaris-generaal. In die functie zal hij ook optreden als ombudsman voor de pers. Voets is momenteel eindredacteur van De Juristenkrant. Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding dient geen klacht in tegen de organisatoren van de pygmeeënexpositie in het Waalse Yvoir. In een genuanceerd rapport stelt het Centrum dat het stopzetten van het gecontesteerde project meer schade zou berokkenen dan het voortzetten ervan.

WOENSDAG 7 AUGUSTUS.

VLD-kamerlid Ludo Van Campenhout wil een verplichte cursus defensief rijden invoeren voor jonge bestuurders. Maar volgens het kabinet van minister van Mobiliteit Isabelle Durant (Ecolo) is dat idee door een principeakkoord binnen de regering al bijna gerealiseerd. CD&V-kamerlid Jos Ansoms zegt dat hij hetzelfde voorstel twee jaar geleden al heeft gelanceerd.

Het boulevardblad Blik fuseert eind september met TV Familie. Beide bladen behoren tot De Persgroep. ( Zie ook pag. 14) De fabriek van Volkswagen in Vorst mag de nieuwe Golf A5 bouwen. Dat maakt de Duitse autobouwer zelf bekend.

De Ierse politie meldt de vondst van een Rubens, die in 1986 samen met 17 andere doeken uit een privécollectie was geroofd. Het gaat om Hoofd van een Man, een werk uit 1615.

DONDERDAG 8 AUGUSTUS.

Vlaanderen heeft er in de eerste helft van het jaar 847 hectare natuurreservaat bijgekregen. Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua (Agalev), die het nieuws meldt, kondigt een soortgelijke inspanning aan voor het tweede semester. Vlaanderen beschikt nu over 12.000 hectare reservaatgebied.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding dient klacht in tegen onbekenden. Aanleiding vormen brieven van revisionistische inslag op de website van het Vrij Historisch Onderzoek (VHO).

De zelfstandigenorganisatie Unizo stapt naar de Raad voor Mededinging. Ze dient een klacht in tegen de betaalkaartenorganisatie Banksys. Unizo vindt dat Banksys zijn monopolie misbruikt om onredelijk hoge tarieven te hanteren.

VRIJDAG 9 AUGUSTUS.

In de West-Vlaamse gemeente Houthulst wordt een drugslab ontdekt. De aangetroffen grondstoffen zouden dienen voor de aanmaak van amfetamines.

De directie van de VRT-radio kiest Marc Coenen, het huidige nethoofd van Radio Donna, tot nieuwe baas bij jongerenzender Studio Brussel. Jan Knudde van Radio 2 West-Vlaanderen vervangt Coenen bij Donna.

Samengesteld door Gerry Meeuwssen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content