MAANDAG 23 JULI.

Verenigde Staten. De Walt Disney Company betaalt 138 miljard frank (3,4 miljard euro) voor het Amerikaanse kabeltelevisienetwerk Fox Family Worldwide.

Burundi. Na een woelige nacht waarin een aantal jonge officieren de macht proberen te grijpen, wordt (Tutsi-)president Pierre Buyoya officieel benoemd tot de eerste president van een overgangsregering. Na achttien maanden zal hij door een Hutu-president opgevolgd worden.

India en Pakistan. Noodweer en overstromingen hebben minstens 134 doden gemaakt, zeker acht miljoen mensen zijn getroffen.

DINSDAG 24 JULI.

Verenigde Staten. President George W. Bush verklaart bij een bezoek aan een Amerikaanse legerbasis in Kosovo niet van plan te zijn het aantal Amerikaanse militairen op vredesoperatie in de Balkan te verminderen, dit in tegenstelling tot zijn verkiezingsbeloften.

Sri Lanka. Separatistische Tamil-tijgers bestormen de internationale luchthaven in de hoofdstad Colombo. Tweeëntwintig mensen komen om en dertien vliegtuigen worden vernield voor de rebellen door het leger verdreven worden.

WOENSDAG 25 JULI.

Opec. Vanaf 1 september verlaagt de Opec, de Organisatie van Olie-uitvoerende Landen, de olieproductie met een miljoen vaten per dag om de recente dalingen van de olieprijs te stoppen.

Verenigde Staten. De Amerikanen weigeren mee te werken aan een internationale overeenkomst die biologische wapens verbiedt. Volgens hen schaadt zo’n verdrag de Amerikaanse belangen.

DONDERDAG 26 JULI.

Nederland. De Kroatische generaal Rahim Ademi verschijnt voor het eerst voor het Joegoslaviëtribunaal. Hij kwam woensdag vrijwillig naar Den Haag, waar het tribunaal zetelt.

Verenigd Koninkrijk. Tijdens de vergadering van de Internationale Walviscommissie wordt het internationale verbod op commerciële walvisjacht met een jaar verlengd.

VRIJDAG 27 JULI.

Noord-Ierland. Brits premier Tony Blair en zijn Ierse ambtgenoot Bertie Ahern hebben een nieuw vredesplan voor Noord-Ierland klaar.

Verenigde Staten. In de staat Florida wordt de 14-jarige Nathaniel Brazill door een volwassenenrechtbank veroordeeld tot 28 jaar cel voor de moord op een leraar. Die straf zal nog gevolgd worden door twee jaar huisarrest en een proeftijd van vijf jaar.

ZATERDAG 28 JULI.

Polen. Bij overstromingen in het zuiden van Polen zijn al minstens dertig mensen omgekomen. Paus Johannes Paulus II schenkt ruim 4,5 miljoen frank (111.552 euro) voor de slachtoffers.

Peru. Alejandro Toledo legt de eed af als president. Hij volgt interim-president Valentin Paniagua op, die president Alberto Fujimori verving toen die aftrad na een corruptieschandaal en naar Japan vluchtte.

China. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, brengt een blitzbezoek aan China om de plooien tussen beide landen glad te strijken. Hij ontmoet er de Chinese leiders, onder wie president Jiang Zemin.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content