Verenigde Staten. Uit een opiniepeiling blijkt dat de Amerikanen zeer tevreden zijn over het economisch beleid van president Bill Clinton. Ze vinden zijn buitenlands beleid het beste sinds de Tweede Wereldoorlog, en keuren vooral de nadruk op een sterke defensie en de strijd tegen het terrorisme goed.

Groot-Brittannië. Sjeik Abu Hamzal al-Masri, leider van een fundamentalistische moslimorganisatie, wordt aangehouden op grond van de antiterrorismewet. Hij wordt door Jemen gezocht wegens medeplichtigheid bij bomaanslagen tegen westerse doelen.

Woensdag 17 maart.

Zuid-Afrika. Anti-apartheidsactivist Allan Boesak (52) wordt schuldig bevonden aan verduistering van 7,3 miljoen frank. Het geld kwam uit een fonds voor slachtoffers van de apartheid. Boesak betaalde met het geld de schulden van zijn tweede vrouw af en kocht een huis en een auto.

Vrijdag 19 maart.

Verenigde Naties. In Rome begint een conferentie van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie ( FAO).

Libië. De twee Libische verdachten van de aanslag, in 1988, op het PanAm-toestel boven het Schotse Lockerbie zullen ten laatste op 6 april voor een Schots Hof in Nederland verschijnen. Dat is het gevolg van onderhandelingen via de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela en de Saudische koning Fahd. Bij de aanslag kwamen 270 mensen om. (zie ook p. 126)

Italië. De Chinese president Jiang Zemin arriveert in Europa voor een tiendaagse rondreis. Die is bedoeld om de economische banden te versterken. (zie ook p. 132)

Noord-Ossetië. Bij een aanslag in Vladikavkaz, de hoofdstad van Noord-Ossetië, sterven minstens zestig mensen. Vermoedelijk lagen de etnische spanningen tussen islamitische Ingoesjen en christelijke Osseten aan de oorsprong van de aanslag.

Nederland. De legionellabacterie die al het leven kostte aan zestien mensen, werd verspreid via een beurs waar een bubbelbad stond opgesteld.

Zondag 21 maart.

Finland. In de parlementsverkiezingen verliezen de sociaal-democraten van premier Paavo Lipponen terrein, maar blijven wel de grootste partij. De opkomst voor de stembusgang ligt laag.

Indonesië. Op Borneo keert de rust weer nadat de bevolking dagenlang jacht maakte op de Madoerese minderheid, die daar door de regering werd “hervestigd”. Het leger hielp bij de evacuatie van 15.000 Madoerezen maar kwam niet tussenbeide.

Tsjetsjenië. President Aslan Maschadov ontsnapt aan een aanslag, waarvan hij Rusland beschuldigt.

Film. Op de 71ste uitreiking van de oscars in Hollywood kaapt “Shakespeare in love” van John Madden zeven prijzen weg. “Saving Private Ryan” van Steven Spielberg – beste regisseur – krijgt vijf oscars. De ere-oscar voor regisseur Elia Kazan stuit op protest omdat hij in 1952 acht collega’s verraadde bij de Commissie voor on-Amerikaanse Activiteiten, die het communisme in de VS bestreed. (zie ook p. 134)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content