Maandag 5 oktober:

De Vlaamse regering voorziet anderhalf miljard frank extra voor bejaardenhulp aan huis. Met die zorgverstrekking kunnen bejaarden langer thuisblijven. Velen kunnen een verblijf in een rusthuis niet betalen.

ù De Oost-Vlaamse députés Paul Wille (VLD) en Alexander Vercamer (CVP) worden door de rechtbank van Gent veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar wegens valsheid in geschrifte. De twee kwamen in ’91 ongeoorloofd tussen in een bouwdossier ten voordele van de chauffeur van Vercamer.

ù Bioscoopgroep Kinepolis heeft in het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 120 miljoen frank, een stijging van 46 procent in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Het aantal bezoekers groeide tot 8,3 miljoen.

ù Door een lek in een waterleiding onder de Brusselse Adolph Maxlaan wordt het tramverkeer op de noord-zuidas in de hoofdstad stilgelegd. Een dag later zijn de problemen opgelost.

Dinsdag 6 oktober:

De Vlaamse regering trekt vijftig miljoen frank uit voor een onderzoek naar de gezondheid van de Vlamingen.

ù Febiac, de belangenvereniging van de auto-industrie, stelt voor om de belasting op de aankoop van een auto af te schaffen en te compenseren door een belastingverhoging op de brandstof. Volgens Febiac zullen daardoor minder automobilisten hun voertuig gebruiken, wat leidt tot een vermindering van de verkeersdrukte.

Woensdag 7 oktober:

De kamercommissie voor de grondwetsherziening stemt in met gemeentelijk stemrecht voor EU-burgers. De meerderheidspartijen stemmen voor, samen met PRL-FDF en Agalev. Zo wordt de noodzakelijke tweederde meerderheid gehaald om een aanpassing van de grondwet door te voeren.

ù De politiediensten hebben in augustus 2864 pv’s opgesteld wegens verkeersovertredingen die werden vastgesteld door onbemande camera’s. Na een moeizame inloopperiode werken de camera’s sinds juli normaal.

Donderdag 8 oktober:

Het stoffelijk overschot van asielzoekster Sémira Adamu wordt overgebracht naar haar thuisland Nigeria. Een dag eerder namen in Kraainem zo’n honderd mensen via een oecumenische dienst afscheid van Adamu. (Zie ook p. 38.)

ù Daders van seksuele misdrijven zullen in de toekomst beter worden begeleid. De federale regering sluit een samenwerkingsakkoord af met de Vlaamse Gemeenschap voor de opening van vier gespecialiseerde instellingen. Psycho-sociale teams zullen advies geven over de eventuele voorwaardelijke vrijlating van veroordeelden.

ù Bij de verkiezingen van juni volgend jaar kan veertig procent van de kiezers elektronisch stemmen. Dat is dubbel zoveel als bij de vorige verkiezingen.

ù Reprobel, de instelling die belast is met het innen van auteursrechten op kopieën van beschermde auteurs, heeft sinds begin dit jaar al een kwart miljard frank ontvangen. Reprobel denkt begin ’99 over te gaan tot de eerste verdelingen onder de rechthebbenden.

Vrijdag 9 oktober:

“Le Bal Masqué”, de film van Julien Vrebos, wint drie Plateauprijzen op het filmfestival van Gent.

ù Een vissersboot uit Nieuwpoort zinkt op zo’n 25 kilometer van de kust, ter hoogte van Oostende. De vier opvarenden komen om.

ù In Brussel gaat de nieuwe 11.11.11-campagne van start. Thema dit jaar is “de lastige klant”: de consument die geen koopwaren wil die de vrucht zijn van uitbuiting.

Zondag 11 oktober:

Wielrenner Peter Van Petegem behaalt de zilveren medaille op het WK op de weg in het Nederlandse Valkenburg, na de Zwitser Oscar Camenzind.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content