WOENSDAG 15 JULI:

Vlaams minister voor Binnenlandse Aangelegenheden Leo Peeters (SP) volgt het negatief advies van de commissie voor volksraadplegingen over het Gentse referendum over gratis openbaar vervoer. De commissie oordeelt dat gratis openbaar vervoer een neerslag heeft op de gemeentelijke begroting, wat maakt dat een referendum over het thema niet kan.

DONDERDAG 16 JULI:

De Bond Beter Leefmilieu, Natuurreservaten vzw en de milieubeweging Wielewaal vinden dat de voorstellen tot bijsturing van het Mestactieplan (MAP) de verkeerde kant opgaan. Ze herkennen in de voorstellen van milieuminister Theo Kelchtermans (CVP) verregaande toegevingen aan de landbouwlobby. (zie ook p. 27)

VRIJDAG 17 JULI:

De KBC-bank, ontstaan door de fusie van Kredietbank en Cera, gaat het aantal kantoren terugbrengen van 1500 naar 900. Dat is het gevolg van de overlapping in landelijke gebieden van Cera- en KB-kantoren. De ingreep zal geen banen kosten.

MAANDAG 20 JULI:

Gewezen financieminister en huidig PSC-voorzitter Philippe Maystadt, voormalig Vlaams minister-president Gaston Geens (CVP), burgemeester van Brussel François-Xavier de Donnéa (PRL), Antoine Duquesne (PRL) en oud-PS-minister Robert Urbain worden door koning Albert benoemd tot minister van Staat.

DINSDAG 21 JULI:

Bij een brand in een rustoord in Elsense (Brussel) komen twee bewoners om het leven. Twee anderen geraken zwaargewond.

WOENSDAG 22 JULI:

Tijdens de Oostendse Airshow van vorig jaar loofde de organisator een premie uit aan de piloot die de spectaculairste stunt uitvoerde. Dat blijkt uit het onderzoek naar de ramp. Volgens de advocaat van een van de slachtoffers is er met deze informatie te weinig rekening gehouden in het onderzoek.

In Lichtaart vermoordt de 49-jarige handelsreiziger Leo Goossens zijn vrouw en twee kinderen (van 19 en 24), waarna hij zelfmoord pleegt. De man had ook geprobeerd de gezinswoning op te blazen.

DONDERDAG 23 JULI:

Vlaams minister van Media Eric Van Rompuy (CVP) wil een zelfstandig filmfonds oprichten, om zo de moeizame werking van het fonds Film in Vlaanderen bij te sturen. Dat fonds kent subsidies toe aan producties, festivals en verenigingen.

Een Lotto-biljet verdubbelt vanaf drie oktober in prijs. De winsten zullen echter evenredig stijgen, aldus de Nationale Loterij. (zie ook p. 29)

VRIJDAG 24 JULI:

De Vlaamse regering keurt het sociaal begeleidingsplan voor Doel goed. Alle inwoners krijgen een leefgemeenschapspremie, evenals een evenwaardig bouwperceel binnen de gemeente Beveren. Daarvoor wordt, alles samen, 364 miljoen frank vrijgemaakt.

De rechtbank van Hasselt beslist dat het stadsbestuur van Beringen geen pasfoto mag weigeren van een vrouw met een hoofddoek. Vorige maand besliste de rechtbank in kort geding dat zoiets wel mocht. De rechter vond toen dat de koran het dragen van een hoofddoek niet verplicht.

Vergelijkende reclame wordt voortaan toegelaten. De ministerraad keurt daarover een wetsvoorstel goed. De vergelijkende reclame moet wel gaan over dezelfde producten en moet steunen op controleerbare gegevens. Voorts mag ze de concurrent niet kleineren of in diskrediet brengen.

Wilfried Bervoets, politiek secretaris van Agalev, overlijdt op 46-jarige leeftijd. Hij leed al een tijdje aan kanker. Bervoets begon zijn politieke carrière in ’86. Bij de onderhandelingen over het St.-Michielsakkoord sleepte hij de ecotaks uit de brand.

Tom Steels wint de twaalfde etappe in de Ronde van Frankrijk. Het is al de tweede zege in de Tour voor de Belgisch kampioen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content