ZATERDAG 30 MEI:

Noord-Ierland. In Portadown breekt een kleine veldslag uit wanneer politietroepen een confrontatie tussen nationalisten en unionisten proberen te verhinderen. Elf agenten en drie burgers geraken gewond. Het is de eerste opflakkering van geweld sinds de Noord-Ierse bevolking zich schaarde achter het vredesakkoord van Goede Vrijdag.

ZONDAG 31 MEI:

VS. Een tornado in de zuidoostelijke staat South Dakota kost het leven aan vijf mensen. Meer dan honderd inwoners van het dorpje Spencer lopen verwondingen op.

DINSDAG 2 JUNI:

Scandinavië. Het Zweedse Stora en het Finse Enso, twee papierreuzen, plannen een fusie. Hun gezamenlijke omzet bedroeg vorig jaar 500 miljard frank. Als de fusie een feit wordt, ontstaat de grootste papiergroep in Europa en de op één na grootste in de wereld.

Ruimtevaart. Vanop Cape Canaveral vertrekt het ruimteveer Discovery naar het Russische ruimtestation Mir. Daar wordt een Amerikaanse astronaut opgepikt die al vijf maanden in de ruimte vertoeft. Het is meteen de laatste – van in totaal zeven – Amerikaan die mee het ruimtestation bemande.

WOENSDAG 3 JUNI:

VS. De Californiërs spreken zich in een referendum uit voor het schrappen van het Spaans als tweede lestaal naast het Engels. Veel immigrantenouders pleiten zelf ook voor afschaffing, omdat ze vinden dat hun kinderen verder komen met Engels.

Zuid-Afrika. De opdracht voor de moorden op anti-apartheidsactivisten kwam direct van het blanke minderheidsregime van president P.W. Botha. Dat zegt de tot tweemaal levenslang veroordeelde ex-politieman Eugene De Kock, die vroeger een berucht doodseskader van de politie leidde.

DONDERDAG 4 JUNI:

Milieu. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) scherpt de normen voor dioxine aan. Voortaan is één tot vier picogram – een biljoenste gram – per kilogram lichaamsgewicht het maximaal toelaatbare. Momenteel bedraagt de norm tien picogram. Dioxine is uiterst giftig en kan kanker veroorzaken. Het gif komt vrij als nevenproduct bij vuilverbranding.

Aids. In de VS, Canada en Thailand gaan 7500 mensen deelnemen aan de eerste grootschalige test van een vaccin tegen HIV, het virus dat tot aids leidt. Een eerste kleinschalige test gaf hoopvolle resultaten. Bij 99 procent van de deelnemers produceerde het vaccin de verhoopte antistoffen.

VRIJDAG 5 JUNI:

VS. Terry Nichols wordt tot levenslang veroordeeld voor zijn aandeel in de bomaanslag in Oklahoma City van drie jaar geleden. Daarbij kwamen 168 mensen om. Nichols hielp Timothy McVeigh bij de voorbereidingen van de aanslag. Die kreeg vorig jaar de doodstraf.

Auto-industrie. Rolls-Royce komt in handen van VW. Het bod van 26 miljard frank van Volkswagen overtreft dat van concurrent BMW met zes miljard.

ZATERDAG 6 JUNI:

Italië.Leoluca Bagarella en dertien andere maffiosi worden veroordeeld tot levenslang. Ze pleegden aanslagen waarbij grote schade veroorzaakt werd aan een basiliek in Rome, het koninklijk paleis in Rome en het beroemde Uffizi-museum in Firenze.

ZONDAG 7 JUNI:

Pakistan. Minstens 23 mensen komen om bij een bomaanslag in een trein. Volgens de Pakistaanse regering zit de Indiase geheime dienst achter de aanslag, maar India ontkent elke betrokkenheid.

Sport. De Spanjaard Carlos Moya wint de finale van het Franse tennistoernooi van Roland Garros. Hij haalt het van zijn landgenoot Alex Corretja. Ook bij de vrouwen komt de winnaar uit Spanje: Arantxa Sanchez-Vicario klopt de Amerikaanse Monica Seles. De Italiaan Marco Pantani wint de Giro, de wielerronde van zijn land.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content