MAANDAG 27 JANUARI :

Joegoslavië. Duizenden Serviërs nemen deel aan een processie door Belgrado, geleidt door de Servisch-orthodoxe patriarch Pavle. De religieuze mars groeit uit tot een stil protest tegen het regime van de Servische deelstaatpresident Slobodan Milosevic. De oproerpolitie vermijdt confrontatie.

Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de Duitse campagne tegen de Scientology-kerk. Maar het zegt ook begrip te hebben voor de boosheid van de Duitsers, die door Scientology worden uitgemaakt voor alles dat fout was in de Tweede Wereldoorlog. Duitsland beraadt zich over een verbod van de sekte.

Zuid-Afrika. Vijf ex-politiemannen geven toe schuldig te zijn aan de moord op verzetsleider Steve Biko, twintig jaar geleden. De vijf vragen tevens om amnestie bij de Waarheidscommissie.

DINSDAG 28 JANUARI :

Turkije. Minister van Buitenlandse Zaken Tansu Çiller dreigt met een veto tegen de uitbreiding van de Navo als Turkije niet snel toe mag treden tot de Europese Unie. De Turken zijn al lange tijd gefrustreerd over de EU, omdat die na de val van de Muur in 1989 meer aandacht besteedt aan Oost-Europa.

Verenigde Staten. Cuba kan na een eventueel opstappen van president Fidel Castro enorme steunbedragen uit de Verenigde Staten verwachten. Dit blijkt uit een nog vertrouwelijk Amerikaans rapport.

Algerije. Abdelhak Benhamouda, voorzitter van de machtige Algerijnse vakbondUGTA, wordt vermoord. Onduidelijk is of moslimfundamentalisten of een afgespleten fractie binnen de regering zelf hiervoor verantwoordelijk is. Benhamouda gold als de belangrijkste medestander van president Liamine Zeroual.

WOENSDAG 29 JANUARI :

Pakistan. Het Hooggerechtshof bevestigt het ontslag van premier Benazir Bhutto van november vorig jaar. Bhutto had zelf beroep aangetekend. Verwacht wordt dat ze bij de komende verkiezingen spectaculair zal verliezen van haar rivaal Nawaz Sharif van de Pakistaanse Moslim Liga.

Duitsland. Minister van Volksgezondheid Horst Seehofer eist dat alle uit Groot-Brittannië en Zwitserland geïmporteerde runderen en hun nakomelingen, in het totaal zo’n 50.000 dieren, worden geslacht. Dit uit vrees voor de dollekoeienziekte.

Centraal-Afrika. Volgens Afrikakenner en hoogleraar Filip Reyntjens (UIA) dreigt in Oost-, Centraal- en Zuidelijk Afrika een ?megaoorlog? te onstaan. De oorlog zou een frontlijn hebben van 3.000 kilometer, van de bovengrens van Eritrea tot de zuidgrens van Burundi.

DONDERDAG 30 JANUARI :

India. De laatste resten as van Mahatma Gandhi, die op 30 januari 1948 om het leven werd gebracht, worden uitgestrooid in de Ganges. Een groot deel van zijn as werd na crematie in 1948 verspreid over de Indiase deelstaten ; dit restant lag jarenlang in een bankkluis.

Israël. Nadat in Zuid-Libanon drie Israëlische soldaten gedood worden, dringt de Israëlische premier Benyamin Netanyahu er bij de Syrische regering op aan, druk uit te oefenen op de terreurbeweging Hezbollah om haar aanvallen te staken. Syrië en Israël leven op gespannen voet met elkaar en Netanyahu beschouwt vrede met Syrië als een topprioriteit.

(Zie ook p. 112.)

VRIJDAG 31 JANUARI :

Oost-Slavonië. Bij een schietpartij in Vukovar komt de 23-jarige Belg Olivier Gossye om het leven. De Servische schutter wordt ingerekend. Gossye maakte deel uit van de VN-vredesmacht in Oost-Slavonië, en is de eerste blauwhelm in het gebied die bij een vuurgevecht wordt gedood.

ZONDAG 2 FEBRUARI :

Joegoslavië. De Servische politie slaat voor het eerst een betoging van oppositieaanhangers in Belgrado uiteen. Er vallen 60 lichtgewonden. Ook oppositieleidster Vesna Pesic wordt door de politie geslagen. De demonstranten verlaten hun tactiek van geweldloos verzet en bekogelen de politie met stenen.

Mahatma Gandhi : een laatste rustplaats.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content