MAANDAG 27 JANUARI :

De zoektocht naar slachtoffers van seriemisdadiger Marc Dutroux en anderen wordt in Jumet en Sars-la-Buissière voortgezet. Speurders blijven zoeken naar een toegang tot de oude Saint-Louis-mijn.

DINSDAG 28 JANUARI :

Het Vlaams parlement beslist dat kinderen pas vanaf drie jaar naar school mogen in de plaats van op twee en een half jaar. De regeringspartijen, SP en CVP, waarborgen in een resolutie dat de regering in vervangende kinderopvang en werkgelegenheid van de kleuterleiders zal voorzien voor de leeftijdverlating ingaat.

In Brussel betogen ambtenaren van de openbare diensten. Ze protesteren tegen het uitblijven van de realisatie van het sociaal akkoord. Dat werd in mei 1996 afgesloten en beloofde de herwaardering van het ambtenarenstatuut.

Een controle van de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten (CM) wijst uit dat de meeste artsen hun honoraria niet verhogen. Als een meerderheid van artsen de tarieven verhoogt, dreigt de regering zelf de erelonen te bepalen.

WOENSDAG 29 JANUARI :

Door een verkeerde handeling in een waterzuiveringsstation raakt het drinkwater in Turnhout besmet. De civiele bescherming voert drinkbaar water aan met tankwagens.

DONDERDAG 30 JANUARI :

Na een procedure ingeleid door Jean Lambrecks, vader van Eefje, beslist de Hasseltse rechtbank in kort geding dat de door Paul Marchal opgerichte VZW An en Eefje, de naam Eefje niet meer mag gebruiken. Cd’s, T-shirts en andere voorwerpen waarop de naam van Eefje voorkomt, mogen niet meer verkocht worden.

In Brussel wordt de Nationale Bank ontruimd nadat in de keuken een granaat uit de Eerste Wereldoorlog wordt gevonden. De granaat kwam mee met een lading aardappelen. Er wordt niet gedacht aan een aanslag.

In Doornik veroordeelt de correctionele rechtbank de Franse gangster Omar Zemmiri tot dertien jaar gevangenis wegens poging tot doodslag, gijzeling en verboden wapenbezit. De feiten dateren van maart 1996, toen de Kortrijkse politie twee Franse gangsters onderschepte. Na een vuurgevecht, waarbij één van hen omkwam, gijzelde Zemmiri twee vrouwen. Hij werd door de speciale interventie-eenheid van de rijkswacht overmeesterd.

Alfons Verplaetse (67) blijft tot in 1999 gouverneur van de Nationale Bank van België. De regering besluit daartoe omdat Verplaetse mee de toetreding tot de Europese Muntunie stuurt.

VRIJDAG 31 JANUARI :

TV2 krijgt een eigen profiel. Het moet een zender worden die meer mensen aanspreekt. Daartoe worden de cultuurprogramma’s eind mei geschrapt en verhuizen de lifestyle-onderwerpen naar TV1.

ZATERDAG 1 FEBRUARI :

Minister van Landbouw Karel Pinxten (CVP) beslist de grenzen te sluiten voor de import van Duitse varkens. Dat moet verhinderen dat varkenspest overwaait naar ons land.

De Algemene Farmaceutische Bond protesteert tegen de verhoging van het remgeld voor magistrale bereidingen. De bond vreest dat de blinde besparingen van de regering de patiënten zal raken en de werkgelegenheid in de sector zal aantasten.

ZONDAG 2 FEBRUARI :

In München wordt Sven Nijs (20) wereldkampioen veldrijden bij de beloften.

MAANDAG 3 FEBRUARI :

Dichte mist veroorzaakt in heel Vlaanderen verkeersellende. Tientallen ongevallen maken een dode en verscheidene gewonden.

In Brussel betoogt het Nationaal Syndicaat der Militairen voor het partijbureau van de CVP. De militairen vinden dat de CVP het bekend worden van de waarheid over de moord op tien Belgische para’s, in ’94 in Rwanda, wil blokkeren.

Aan de KU Leuven krijgt de Spaanse koning Juan Carlos een eredoctoraat. Verscheidene groepen protesteren omdat Spanje nog steeds uitzonderingswetten tegen de Baskische bevolking hanteert.

Paul Marchal (rechts) mag de naam van Eefje Lambrecks niet meer gebruiken. Dat besliste de rechter op vraag van Jean Lambrecks (links).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content