MAANDAG 9 SEPTEMBER :

Uit een enquête gehouden aan de KU Leuven blijkt dat tijdelijke arbeid in Vlaamse bedrijven toeneemt. Er worden steeds meer contracten van bepaalde duur gesloten en uitzendkrachten ingezet.

In de pers wordt ex-defensieminister Leo Delcroix (CVP) genoemd in het dossier rond de videoverhuurfirma Super Club. In dat dossier ging 1,35 miljard frank overheidsgeld verloren na een crash van de aandelen in 1990. Delcroix ontkent elke betrokkenheid.

DINSDAG 10 SEPTEMBER :

Priester Rik Devillé klaagt in zijn nieuwe boek ?Het Werk, een katholieke sekte ?? de conservatieve beweging Het Werk aan als sectaire beweging binnen de kerk.

In het onderzoek naar de moord op drie vrouwen van wie het lichaam in een Libanees restaurant in Brussel werd aangetroffen, wordt een vierde verdachte aangehouden.

De Kamer van Inbeschuldigingstelling beslist om de aanhouding van Germain Daenen, één van de verdachten van de moord op hormonenjager Karel Van Noppen, met een maand te verlengen. Daenen houdt zijn onschuld staande.

WOENSDAG 11 SEPTEMBER :

Inwoners uit acht gemeenten rond de luchthaven van Zaventem eisen de stopzetting van nachtvluchten wegens geluidsoverlast. Volgens de luchthavenvereniging Airports Council International was Zaventem in 1995 één van de snelst groeiende Europese luchthavens.

DONDERDAG 12 SEPTEMBER :

De ambtenaren van het Hoog Comité van Toezicht kunnen het onderzoek naar de betwiste Abos-dossiers verderzetten. Ze zullen later de kans krijgen om een eenmalige promotiecursus te volgen, die onlangs startte.

De Kredietbank boekte in de eerste helft van ’96 een winst van 6,7 miljard frank. Ook het Gemeentekrediet haalde met een winst van 5,412 miljard frank een stijging van meer dan 40 procent ten opzichte van vorig jaar.

VRIJDAG 13 SEPTEMBER :

De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelt koppelbaas Carmelo Bongiorno tot zes jaar effectieve gevangenisstraf. Hij stelde jarenlang illegale arbeidskrachten tewerk in de bouwsector.

In Brussel overvallen zwaarbewapende gangsters zonder succes twee bankfilialen. Bij een derde overval maken ze ongeveer twee miljoen frank buit. Na een vuurgevecht met de politie slagen ze erin te ontsnappen.

Bekend raakt dat bij de Waalse staalfabrikant Cockerill Sambre zo’n tweehonderd jobs moeten verdwijnen tussen 1997 en 2000. Cockerill leed in de eerste helft van dit jaar een verlies van 180 miljoen frank. Naakte ontslagen zullen bij de operatie vermeden worden.

ZONDAG 15 SEPTEMBER :

Nabij de Frans-Belgische grens worden twee meisjes teruggevonden die daags voordien in Bouillon verdwenen waren. Ze verklaren door twee mannen ontvoerd en verdoofd te zijn.

In Limburg en Luik nemen zo’n tweeduizend mensen deel aan een motoroptocht naar Grâce-Hollogne als protest tegen de moord op An, Eefje, Julie en Mélissa.

In Brussel lokt de Open Monumentendag van het hoofdstedelijk gewest tienduizenden kijklustigen. Centraal staat de nieuwe bestemming van enkele gebouwen in de hoofdstad.

In Antwerpen wordt het Greenpeace-schip ?Sirius? opengesteld voor het publiek naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de milieu-organisatie. Die trachtte eerder op de week in Oostende een luchttransport van nucleair materiaal naar Schotland te verhinderen.

In Oostende bezetten Greenpeace-activisten een vliegtuig, geladen met plutonium.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content