MAANDAG 10 JUNI :

De resten van de luchtballon die op zondag 9 juni tegen de Gentse St.-Jacobskathedraal vloog, worden verwijderd. Problemen met de wind waren de oorzaak van het ongeluk.

De NMBS stemt in met het voorstel van minister van Volksgezondheid Marcel Colla (SP) om de treintarieven te verlagen in het kader van de strijd tegen te hoge ozonconcentraties.

De opschorting van de uitwijzing van de Bask Enrique Gallestegui Pagoagawordt door de Raad van State afgewezen. Het vermeende ETA-lid werd eind mei aangehouden toen hij met valse papieren België binnen wou geraken. (zie ook p. 26.)

In Aalter breekt een zware brand uit bij verfproducent Aalter Paints. Ondanks zware rookontwikeling kwamen er geen giftige gassen vrij. De schade loopt in de tientallen miljoenen frank.

DINSDAG 11 JUNI :

Sabena-baasPaul Reutlinger stelt zijn saneringsplan ?Horizon ’98? voor aan de pers. Directie en vakbonden moeten twee miljard frank vinden bij het personeel. Vermoedelijk zullen productiviteitsstijgingen voor de besparingen moeten zorgen.

De rechtszaak van voormalig Agusta-baas Raffaello Teti tegen de Belgische staat wordt ingeleid. Teti vindt dat zijn aanhouding in het Braziliaanse Rio de Janeiro en zijn uitlevering aan België, in het kader van de Agusta-smeergeldaffaire, onwettig zijn.

Met de vereffening van Efaso-Driegelinck verdwijnt de laatste grote schoenenfabriek van Izegem, ooit het centrum van de Belgische schoenproductie.

In Zeebrugge kapseist de vissersboot Mermaid bij het binnenvaren van de haven. Schipper René Dhont komt daarbij om het leven.

WOENSDAG 12 JUNI :

In de Commissie Onderwijs van het Vlaams parlement wordt het invoeren van de toelatingsproef voor geneeskundestudenten goedgekeurd, maar uitgesteld tot het academiejaar ’97-’98. Studenten zullen slechts twee keer aan de proef mogen deelnemen.

Van 1 januari 1999 af zullen betalingen in euro mogelijk zijn. De beslissing kadert in een akkoord tussen de Belgische overheid en de banken over het betalingsverkeer na de invoering van de Europese muntunie. (zie ook p. 44.)

Zo’n 1.500 manifestanten betogen in Brussel tegen de hervorming van het hoger Franstalig onderwijs. De bevoegde minister van de Franstalige gemeenschap Jean-Pierre Grafé (PSC) wil zo bezuinigen.

De Kamercommissie voor Verkeer en Infrastructuur keurt een tekst goed die de vaststelling van verkeersinbreuken via camera’s en flitstoestellen mogelijk maakt.

Minister van Financiën Philippe Maystadt (PSC) wil met Nederland praten over een nieuw belastingverdrag, om de emigratie van Nederlanders naar het voor hen fiscaal interessante België in te dammen.

In zijn boek ?De zachtgekookte eitjes? verwijt huidig CVP-Senator en voormalig Agalev-Kamerlid Paul Staes de groenen dat de partij wegevolueert van haar oorspronkelijke milieuengagement. (zie ook p. 20.)

DONDERDAG 13 JUNI :

De Antwerpse toneelschool Studio Herman Teirlinck protesteert tegen een fusie met het Conservatorium als gevolg van het hogeschooldecreet. Directeur Jan Decleir vreest dat de besparingsoperatie het voortbestaan van de Studio bedreigt.

Professor Guy Orban van de Leuvense universitieit ontkent de aantijgingen van de dierenrechtenorganisatie Gaia als zou hij overbodige proeven op apen uitvoeren, en dat de dieren onder slechte omstandigheden vervoerd en gehuisvest worden.

ZATERDAG 15 JUNI :

Op het CVP-milieucongres gaat de aandacht vooral uit naar de problematiek van de ruimtelijke ordening en de afvalverwerking. (zie ook p. 19.)

Professor-psychiater Myriam Van Moffaert van de Gentse universiteit wordt aangehouden. Tegen haar loopt een onderzoek naar valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering.

De CVP congresseert over Mens en Milieu.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content