VRIJDAG 10 MEI :

De uitgeverij Davidsfonds neemt het omstreden boek ?Beeld van een Meisje? van Wim Daems uit de handel. Daems trekt daarin het bestaan van de nazi-uitroeiingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog in twijfel.

Tal van politici en hoogwaardigheidsbekleders, onder wie koningin Fabiola, wonen de begrafenisplechtigheid van kardinaal Leo-Jozef Suenens bij. Zijn lichaam wordt bijgezet in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.

ZONDAG 12 MEI :

In Antwerpen nemen 20.000 mensen deel aan een manifestatie van de Fietsersbond voor een beter fietsbeleid. In het stadhuis ondertekenen de federale overheid, de Vlaamse regering en de stad Antwerpen daartoe een ?fietsovereenkomst?.

MAANDAG 13 MEI :

Het Hoog Comité van Toezicht voert een onderzoek naar de ex-directeur van de Antwerpse Academie Johan Swinnen. Die wordt verdacht van geknoei met de boekhouding van de school.

Het Brusselse Hof van Beroep bevestigt de straffen van drie leden van de Algerijnse terreurorganisatie GIA. Die werden vorig jaar aangehouden. Penningmeester Ben Brahim Boudriah krijgt vijf jaar, Abdelli en Abdelfadel El Majde vier jaar wegens verboden wapenbezit en bendevorming.

DINSDAG 14 MEI :

In ons land voldoet 54 procent van de badplaatsen niet aan de Europese normen inzake de kwaliteit van zwemwater. Geen enkel Europees land doet slechter. Vooral met de binnenwateren is het slecht gesteld.

De Vlaamse regering vraagt van de NMBS een verruiming van het aanbod voor het reizigersvervoer. Ze vreest ook dat het investeringsplan 1996-2000 niet genoeg middelen voorziet voor het onderhoud en de modernisering van het spoorwegennet.

WOENSDAG 15 MEI :

Koning Albert II bezoekt de redactie van Knack. Eerder was koningin Paola te gast bij het weekblad Libelle. (zie ook p. 18.)

De Luikse Kamer van Inbeschuldigingstelling stelt voormalig Agusta-baas Raffaello Teti in voorwaardelijke vrijheid. Wel moet hij zich desgevraagd kunnen melden bij de gerechtelijke instantie. Teti werd aangehouden in het kader van de Agusta-omkoopaffaire.

Het Hoog Comité van Toezicht onderzoekt de praktijken van een vooraanstaand professor in de psychiatrie aan het Gents Universitair Ziekenhuis. Zij zou onderzoeken vervalst hebben om fondsen binnen te rijven.

DONDERDAG 16 MEI :

De Belgische vrachtwagenchauffeur Willy De Decker zal nog tot 17 juni in hechtenis blijven. Hij wordt sinds februari in het Turkse Izmir gevangen gehouden op verdenking van drugssmokkel.

De directie van Philips-Brugge maakt bekend dat bij herstructureringen binnen het bedrijf, meer dan driehonderd jobs zullen sneuvelen.

VRIJDAG 17 MEI :

De ACV- en ABVV-textielcentrales vragen de regering om de wildgroei in de lompensector aan banden te leggen. Zo’n duizend jobs zijn bedreigd door misbruiken en zwartwerk bij het ophalen en verwerken van oude kleren.

Volgens het persagentschap Reuter nam de Belgische douane vorig jaar 21,5 ton valse goederen in beslag. Dat is 30 procent meer dan in 1993.

ZATERDAG 18 MEI :

Beeldhouwer Roel D’Haese (74) overlijdt in Brugge. Deze kunstenaar met internationale faam vond in de menselijke figuur de belangrijkste bron van inspiratie.

ZONDAG 19 MEI :

In Den Haag behalen Ulla Werbrouck en Gella Vandecaveye de Europese judotitel in hun categorie.

MAANDAG 20 MEI :

Baron Benoît de Bonvoisin verschijnt voor het Brusselse Hof van Beroep op beschuldiging van oplichting, afpersing, misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte.

Koning Albert II bezoekt Knack.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content