Hubert van Humbeeck

In Frankrijk komen de presidentsverkiezingen van 2007 snel dichterbij.

Nicolas Sarkozy (49) werd vorige zondag met een monsterscore verkozen tot voorzitter van de Union pour un Mouvement Populaire (UMP). Die partij werd in 2002 opgericht om alle centrum- en centrumrechtse partijen in de Franse politiek te verzamelen achter de vlag van Jacques Chirac. De UMP komt nu in handen van de man die Chirac wil opvolgen. Het voorzitterschap van de partij wordt namelijk beschouwd als een opstapje naar een kandidatuur voor het presidentschap in 2007.

Het pak voor de broek dat de partij bij de regionale verkiezingen in maart kreeg, maakte duidelijk dat de UMP een nieuwe sterke hand nodig had. Toch is bijlange niet iedereen gelukkig met de gang van zaken. Chirac zelf had de baan voorbestemd voor zijn trouwe luitenant Alain Juppé. Maar sinds die in een zaak van illegale partijfinanciering werd veroordeeld, komt hij niet meer voor een politiek mandaat in aanmerking.

Jacques Chirac beschouwde de doordouwer Sarkozy lange tijd als zijn politieke zoon. Tot die in 1995 tijdens de campagne voor het presidentschap de kant van Edouard Balladur koos, tegen Chirac. De ‘verrader’ Sarkozy werd in 2002 alleen minister omdat Chirac de tomeloze energie van de zoon van een Hongaarse immigrant in zijn regering niet kon missen. Sarkozy kreeg het aartsmoeilijke departement van Binnenlandse Zaken onder zijn hoede en groeide in geen tijd uit tot de populairste politicus van Frankrijk.

Maar het wantrouwen blijft zeer groot. Temeer daar Sarkozy een meer Angelsaksische kijk op de politiek heeft: hij wil breken met de stijl van Chirac. Aanhangers van de president gunnen hem daarom als voorzitter geen vrij spel. Hij moet ontslag nemen als minister van Economie en Financiën, een functie die hij nog maar enkele maanden uitoefende. Ze nemen zich ook voor om zijn doen en laten als partijvoorzitter nauwgezet te volgen.

Daarmee is de verkiezingscampagne voor 2007 in Frankrijk eigenlijk al begonnen. Dat is trouwens ook aan de linkerzijde het geval. De leden van de Parti Socialiste (PS) spreken zich deze week uit over de houding die de partij moet aannemen bij het referendum dat volgend jaar in Frankrijk wordt gehouden over de Europese grondwet. Ex-premier Laurent Fabius meent dat de PS die tekst moet afwijzen. Hij treedt daarmee in het strijdperk met partijleider François Hollande en voormalig premier en presidentskandidaat Lionel Jospin. Als Fabius het haalt, doet hij straks zeker een gooi naar het leiderschap van de PS – en naar het presidentschap van de republiek.

Hubert van Humbeeck

Nicolas Sarkozy wil breken met de stijl van Jacques Chirac.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content