Museumdirecteur Donny George over de culturele plundering van Irak.

© Newsweek

In de algehele verwarring tijdens de bevrijding van Irak werd het Iraaks Nationaal Museum in Bagdad grondig geplunderd. Directeur Donny George is twee jaar later nog altijd in de weer om de gestolen kunststukken te recupereren en de achtergebleven voorwerpen te beschermen. Zijn museum werkt samen met het Wereld Monumenten Fonds, UNESCO en het Getty Center om Iraakse werknemers op te leiden in de conservatie en de restauratie van kunstobjecten.

Er was aanvankelijk grote onenigheid over het aantal voorwerpen dat in 2003 uit het museum is ontvreemd.

DONNY GEORGE: Journalisten spraken van 17.000 voorwerpen, maar dat was een vergissing. We zijn 15.000 artefacten kwijt, maar we denken wel dat dit aantal nog zal stijgen. We zijn immers nog niet klaar met de inventarisering van de schade. We hebben 3323 objecten teruggevonden met nummers van het Iraaks Museum erop – wat bewijst dat ze effectief werden gestolen. We hebben ook 1450 voorwerpen in ons bezit die afkomstig zijn van archeologische sites. Een aanzienlijk aantal objecten werd eveneens geconfisqueerd in buurlanden: 38 stukken in Koeweit, 18 in Saudi-Arabië, 1250 in Jordanië en 360 in Syrië. In Italië bevinden zich 300 voorwerpen en in de Verenigde Staten meer dan 600. We hebben er geen idee van wat zich allemaal in Turkije en Iran bevindt.

U wilt dat de gestolen voorwerpen in landen als Italië en de VS dáár in bewaring worden gehouden, en niet terugkeren naar Irak.

GEORGE: Inderdaad. Ons museum ligt dicht bij de Haifastraat, waar zich bijna dagelijks incidenten voordoen. Het is nog te vroeg om ze terug te halen.

Wanneer gaat het museum opnieuw open?

GEORGE : Het is nog te onveilig. Ik ben er honderd procent zeker van dat we dan een doelwit zouden worden.

Op de archeologische vindplaatsen gaat het plunderen onverminderd voort. Kunt u de omvang van die ramp inschatten?

GEORGE : Er zijn ongeveer 11.000 geregistreerde archeologische vindplaatsen in Irak. We kunnen niet zeggen hoeveel objecten er weg zijn, want die werden nooit geregistreerd. We weten bijvoorbeeld dat er duizenden kleitabletten in Europa, Japan en de VS zijn opgedoken die allemaal van onze sites komen. Nu politie op deze locaties mag komen, gaat het beter. Laatst nog werden vier plunderaars op heterdaad betrapt.

Wat kan de internationale gemeenschap doen? De grenscontrole versterken?

GEORGE : Dat is inderdaad erg belangrijk. De Jordaniërs doen dat uitstekend en zelfs de Saudi’s doen het goed. Iran en Turkije daarentegen reageren niet eens op mededelingen van Interpol of oproepen om hun grenzen te beschermen tegen smokkelpraktijken. Een paar maanden geleden was ik nog op een bijeenkomst van Interpol in Amman. De vertegenwoordigers van Iran en Turkije kwamen niet eens opdagen. n

Copyright Newsweek

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content