Op nieuwe vleugels

De Paradropper Lufttransport Staffel 17 van Oris werd speciaal ontwikkeld voor de piloten van de Zwitserse luchtmacht die para's transporteren. © Swiss Army

Tachtig jaar na de lancering van zijn Big Crown Pointer Date presenteert het eigenzinnige onafhankelijke Zwitserse horlogemerk Oris een nieuw eskadron pilotenhorloges. De revisited-collectie van 2018 is een mix van retrospectieve lifestyle en pure techniek – en zoals steeds uitsluitend mechanisch. Ready for take-off!

Het beroemde pilot watch van Oris dankt zijn naam ‘Big Crown’ aan de Amerikaanse piloten die het tijdens de Tweede Wereldoorlog als eersten droegen. Dankzij de oversized kroon konden ze het horloge afstellen zonder hun handschoenen uit te doen – een aanzienlijk voordeel in de koude cockpit van de gevechtsvliegtuigen. Het horloge, dat bovendien voorzien is van een datumwijzer (de functie werd gepatenteerd in 1938), groeide nadien uit tot het emblematische model van het Zwitserse merk. Jaar na jaar lanceert het merk nieuwe afgeleiden, zowel van de historische Big Crown Pointer Date als van de meer technische variant, de Big Crown ProPilot.

Logisch bijgevolg dat Oris de 80e verjaardag van zijn populairste model (meteen het instapgamma van zijn pilotenhorloges) wenste te vieren, en dat deed het met een restyling van het design. De nieuwe Big Crown Date Pointer behoudt natuurlijk zijn befaamde distinctieve kenmerken: de gekartelde lunette, de datum met wijzer, de grote kroon en de rode rotor van de automatische opwinding die zichtbaar is door de transparante achterzijde. Maar het kastje oogt lichter dan vroeger dankzij de fijnere hoorntjes en het licht gebolde saffierglas geeft het model een zeer trendy vintage touch. De nieuwe generatie, beschikbaar in staal of brons en in twee formaten (36 en 40 mm), valt ook op door de bijzondere kleuren van de wijzerplaat. Die kleurschakeringen werden in de jaren 1930 ontwikkeld door de bekende architect Le Corbusier – een helder grijsachtig groen voor de 36 mm-versie en een grijsblauwe tint voor de 40 mm. Geheel in de tijdsgeest kan men ook vlot het polsbandje wisselen zonder hulpstuk.

Big Crown ProPilot Calibre 114
Big Crown ProPilot Calibre 114

MECHANISCH ALARM

Oris heeft de gewoonte om zijn belangrijkste innovaties te koppelen aan de zeer uitgesproken pilot-look van zijn Big Crown ProPilot – stalen kastje met gegroefde lunette (zoals de groeven van een vliegtuigturbine) en een wijzerplaat die geïnspireerd is door luchtvaartinstrumenten. Deze lijn kende in 2018 drie opmerkelijke lanceringen. De eerste was die van het Calibre 114, de meest recente evolutie van een inhouse mechanisch kaliber dat in 2014 werd gepresenteerd en dat zich onderscheidt door een uitzonderlijke autonomie van 10 dagen (!) en een gepatenteerde niet-lineaire gangreserve (een weergave van de resterende gang van de trommelveer). De Big Crown ProPilot Calibre 114 herneemt de gekende architectuur van het kaliber, maar is voor het eerst ook voorzien van een tweede 24-uur tijdzone die je ook kan instellen op halve uren. Een zeldzame complicatie in de mechanische horlogerie (en al zeker in dit prijssegment) die in de smaak zal vallen van iedereen die rondreist in regio’s zoals India.

Big Crown ProPilot Worldtimer
Big Crown ProPilot Worldtimer

Een alternatief voor de globetrotters is de Worldtimer-functie, al in 1997 gepresenteerd, maar dit jaar radicaal gewijzigd om het gebruiksgemak nog te vergroten. Want dankzij de nieuwe complicatie op de Big Crown ProPilot Worldtimer gebeurt de instelling van het lokale uur niet langer via het indrukken van de plus- en minknoppen, maar wel met een eenvoudige draai aan de gekartelde lunette. De derde nieuwigheid is een limited edition: de ProPilot herlanceert een nuttige functie die zeer in de mode was in de jaren 1950/60: het mechanisch alarm. Om dat nauwkeurig te kunnen instellen, beschikt de Big Crown ProPilot Alarm Limited Edition over een tweede kroon (tussen 3 en 4 uur) die een centrale pijlvormige wijzer met gele stip aanstuurt. Het model, uitgebracht op 250 exemplaren, beschikt ook over een cirkelvormige weergave van de datum. Die wordt door een geel vlakje aangeduid op de centrale binnenring die is onderverdeeld in een schaal van 1 tot 31.

Big Crown ProPilot Alarm
Big Crown ProPilot Alarm

REDDINGSDIENSTEN EN LUCHTMACHT

Om de liefhebbers van speciale modellen te plezieren, verrijkt Oris zijn aanbod pilotenhorloges met twee nieuwe limited editions die nauw gelinkt zijn aan de activiteiten van professionals uit de Zwitserse luchtvaart. Na het horloge met een hoogtemeter (dat uitkwam in 2017) is de nieuwe Rega GMT Limited Edition de tweede hommage aan de piloten van het Swiss Air-Rescue-team. Vorig jaar repatrieerden de drie, van alle medische uitrusting voorziene Challengers CL-604-vliegtuigen 859 mensen. Het automatische horloge heeft een 45 mm-kastje in staal, bedekt met een coating van mat grijs PVD. Het uur in de tweede tijdzone regel je via een (grote) kroon en het wordt weergegeven door een fijne centrale wijzer met rood uiteinde. Het Rega-logo maakt in het rood zijn opwachting op de zwarte wijzerplaat en wordt als gravure hernomen op de achterzijde, naast het nummer (2000 exemplaren).

Big Crown Pointer Date in brons.
Big Crown Pointer Date in brons.

Ten slotte was Oris ook altijd al gul met intern ontwikkelde luchtvaartfuncties. Het presenteert nu een nieuwe functie, speciaal ontwikkeld voor de piloten van de Zwitserse luchtmacht die para’s transporteren. De Paradropper Lufttransport Staffel 7, uitgebracht op 250 exemplaren, is een chronograaf van 44 mm in titanium, bedekt met een zwarte DLC-coating. Het horloge is uitgerust met een tweerichtingslunette met precieze markers die corresponderen met elke etappe van een dropping. Bij het opstijgen stelt de piloot de draaiende lunette zo in dat de Y-positie op de minutenschaal overeenstemt met de minutenwijzer. De piloot heeft vanaf dan 20 minuten om de dropzone te bereiken. Op minuut 17 signaleert een gele marker dat hij de parachutisten moet informeren over de naderende sprong, op minuut twintig signaleert een parachute de “Go!”.

GMT Rega Limited Edition.
GMT Rega Limited Edition.

Bovendien laat een specifieke onderverdeling toe om de groene wijzer van de chronograaf te gebruiken voor de lengtemeting van een potentiële landingszone. Bij een snelheid van 100 knopen start de piloot de chrono en vliegt hij over het gekozen terrein, in beide richtingen. Als het tegen die snelheid 10 seconden of langer duurt om het terrein over te vliegen, weet de piloot dat het minstens 250 meter lang is en dat hij zijn Pilatus-toestel in alle veiligheid aan de grond kan zetten. Die 10 seconden worden op de lunette aangeduid door een gele marker en de inscriptie 100 KIAS (Knots – Indicated AirSpeed). Een ingenieuze vondst, zoals altijd bij dit atypische merk dat de Zwitserse horlogerie voor iedereen toegankelijk maakt.

Paradropper LT Staffel Limited Edition.
Paradropper LT Staffel Limited Edition.
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content