Ontstemd China

© Gettyimages

Betogers bestormen een overheidsgebouw in Hongkong, waarop de oproerpolitie een charge uitvoert. Al meer dan een maand protesteren miljoenen Hongkongers tegen een omstreden uitleveringswet, die de overdracht van verdachten naar het Chinese vasteland mogelijk maakt. Maandag was het exact 22 jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk de semiautonome stadstaat overdroeg aan China. Peking beschuldigt de Britten ervan de protesten aan te wakkeren. ‘Het VK mengt zich nadrukkelijk in Hongkong. Wij zijn bijzonder ontstemd. Hongkong is een interne Chinese kwestie’, verklaarde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat begon als protest tegen één omstreden wet, ontwikkelt zich stilaan tot een revolte tegen het Chinese bestuur van Hongkong. De verzoenende taal van Carrie Lam, opperste bestuurder van Hongkong, bedaart de gemoederen niet.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content